Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο του 2023, θα πραγματοποιούν επιτόπιους και εξπρές ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις και κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο στους ελεγχόμενους.
Με τη βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ElenxisLive» και μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ την ώρα που θα διενεργούν το φορολογικό έλεγχο θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το «φορολογικό παρελθόν» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, θα προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Με τα tablet ανά χείρας οι ελεγκτές:
- Θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners),
- Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
- Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
- Θα εκδίδουν σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν και στα πρατήρια καυσίμων αλλά και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και διάθεση πετρελαίου.
Σύμφωνα με το προγραμματισμό για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει δώσει ήδη εντολές για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες.
Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Στο μεταξύ μετά τη ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας οι πολίτες σκανάρουν τις αποδείξεις από το κινητό τους και να ελέγξουν τη γνησιότητά τους θα ενεργοποιηθεί μια νέα πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους.