Έρευνα της Capital Economics αποκαλύπτει πως το ελληνικό εμπορικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 4,3% του ΑΕΠ τουλάχιστον, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην χειρότερη θέση μαζί με την Ιταλία, η οποία όμως διαθέτει πολλαπλάσια πρωτογενή παραγωγή.
Η κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας που προκλήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, θα είναι μεγαλύτερη από αυτό που προκάλεσαν οι πετρελαϊκές κρίσεις του 1974 και του 1979 και το εμπορικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 4,3% του ΑΕΠ τουλάχιστον, προειδοποιεί η Capital Economics.
Έτσι γίνεται κατανοητό γιατί κατά την παρουσίαση των νέων επιδοτήσεων για τους Έλληνες καταναλωτές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που στην ουσία είναι… αυτοχρηματοδοτήσεις από τους ίδιους τους πολίτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε έναν καινούριο φόρο τον οποίο λίγοι τον κατάλαβαν.
Όπως είπε θα υπάρξει μία «εισφορά» της τάξης του 0.01€/kWh που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι στις 1000 kWh του τετράμηνου ένα νοικοκυριό θα πληρώσει επιπλέον 10€!
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «αναγκάσει» τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ενόψει χειμώνα λόγω της μειωμένης δυνατότητας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα κάτι το οποίο είναι φυσικά προϊόν των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση και η ΕΕ στην Ρωσία.
Όσο κι αν επιδοτεί (με λεφτά των πολιτών) το ηλεκτρικό ρεύμα η κυβέρνηση θα πρέπει να το αγοράζει απ΄έξω, που σημαίνει αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.
Η έκθεση της Capital Economics υπογραμμίζει πως και τα δύο πετρελαϊκά σοκ του 1974 και του 1979 ακολουθήθηκαν από ύφεση.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου (TTF) έχουν εκτοξευθεί από τα 20 ευρώ/mwh πριν από την πανδημία σε περίπου 280 ευρώ σήμερα, καταγράφοντας δεκαπενταπλάσια αύξηση. Στην Ευρώπη, τα μόνα συγκρίσιμα γεγονότα είναι τα σοκ στις τιμές του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970, όταν η τιμή του αργού Brent τριπλασιάστηκε το 1974 και στη συνέχεια διπλασιάστηκε το 1979.
Για να υπολογίσει το μέγεθος του σοκ στο εμπορικό ισοζύγιο που προκύπτει από το άλμα των τιμών της ενέργειας, ο οίκος λαμβάνει υπόψη τον όγκο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται, την τιμή καθώς και το γεγονός ότι ορισμένες χώρες παράγουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
Η ανάλυση της Capital Economics επικεντρώνεται σε επτά χώρες της Ευρωζώνης –Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία– συν τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υποθέτει ότι η τιμή του φυσικού αερίου φέτος θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 200 ευρώ/mwh.
Πάντως όπως αναφέρει η Ιταλία και η Ελλάδα θα βιώσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ακόμα και σε σχέση με το 1974 και το 1979.
Η μεθοδευμένη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο την άφησε τελείως ακάλυπτη, σε συνδυασμό με την βίαιη απολιγνιτοποίηση, αλλά και την μη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και την ακύρωση του East Med.
Ειδικά σε ότι αφορά την απολιγνιτοποίηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τεράστιες ευθύνες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.