Ιδιαίτερα συχνά είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα νοθείας και παραποίησης ελληνικών προϊόντων με προορισμό αγορές του εξωτερικού, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στους εξαγωγείς ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων.
Η πρόσφατη αποκάλυψη της διακίνησης νοθευμένης φέτας από ελληνική επιχείρηση προς τις αγορές της Σουηδίας και της Γερμανίας επιβεβαιώνει μια ανησυχητική διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα των αθέμιτων πρακτικών, το οποίο θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την αποκλειστικότητα της Ελλάδας στην παραγωγή φέτας.
Από τον περασμένο Ιούλιο κρούσματα με παραποιημένα προϊόντα που εντοπίστηκαν σε τρεις ευρωπαϊκές αγορές, και συγκεκριμένα την αγορά της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, αφορούσαν προϊόντα φέτας αλλά και ελαιόλαδου.
Το γεγονός μάλιστα ότι πλέον οι Έλληνες παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν πρακτικές νοθείας από εγχώριες επιχειρήσεις που προσεγγίζουν με τα προϊόντα τους τις ξένες αγορές επιδεινώνει την κατάσταση και δημιουργεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη εξαγωγών. Αγελαδινό γάλα στη φέτα αντί για αιγοπρόβειο, πυρηνέλαιο σε πρόσμειξη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γλυκόζη στο μέλι συνθέτουν τις πρακτικές που βάζουν σε κίνδυνο το αύριο της ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ζητούν πιο αυστηρά πρόστιμα και μέτρα κατά εκείνων που παρανομούν.
«Βροχή» από καταγγελίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιπτώσεις που είδαν από τα τέλη Ιουλίου το φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου καθώς στα συρτάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν ήδη πάνω από 105 φάκελοι με καταγγελίες και στοιχεία για παραποιήσεις ελληνικών προϊόντων (τυριά, ελαιόλαδο, ελιές) που το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστούν καθώς η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση και σκοπεύει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, μετά και το τελευταίο κρούσμα εντοπισμού ΠΟΠ ελαιόλαδου – μαϊμού τον Αύγουστο.
«Για να σταματήσουμε να απαριθμούμε υποθέσεις νοθείας που πλήττουν ανεπανόρθωτα το εθνικό μας προϊόν, θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως ορίζει ο νόμος Βορίδη, ώστε οι παραβάτες να το σκέφτονται διπλά και τριπλά πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε παράνομη δράση με στόχο το κέρδος, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γίνεται. Πρέπει οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να είναι συνεχείς και τα αποτελέσματα αυτών, μαζί με τα ονόματα των εταιρειών που παρανομούν, να δημοσιεύονται άμεσα από νέα επιτροπή που θα δημιουργηθεί με συμμετοχή και μέλος την ΕΔΟΦ, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις επιβολές ποινών», αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Ιωάννης Βιτάλης. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ότι το μέλλον της ΠΟΠ φέτας είναι αμφίβολο με τις συνεχείς διαπιστώσεις νοθείας και κινδυνεύουμε να χαθεί ο ΠΟΠ χαρακτήρας της αν δεν δράσουμε τάχιστα και συντονισμένα, ώστε να συνετιστούν άμεσα οι γνωστοί άγνωστοι παραβάτες», τονίζει χαρακτηριστικά.
Προϊόντα – μαϊμού
Την ίδια ώρα, σοβαρός κίνδυνος ελλοχεύει για τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα από τις προσπάθειες παράνομης χρήσης της ονομασίας τους στο εξωτερικό και τις απομιμήσεις που κυκλοφορούν στα ράφια των διεθνών αγορών. Η τελευταία απόπειρα εντοπίζεται στη μακρινή Χιλή, όπου εγχώριοι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων με την υποστήριξη ξένων εταιρειών επιχειρούν να οικειοποιηθούν την ονομασία της χρήσης φέτας σε τυροκομικά προϊόντα που παράγουν, καταθέτοντας μάλιστα και επίσημη αίτηση στον τοπικό Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Πρόκειται, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, για υπόθεση αντίστοιχη με αυτήν της Σιγκαπούρης, την οποία τελικά οι έλληνες παραγωγοί κέρδισαν ύστερα από σκληρή μάχη. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Δανία, δεν έχουν πάψει να διεκδικούν να παράγουν φέτα από αγελαδινό γάλα και να βάζουν υπό αμφισβήτηση το ελληνικό ΠΟΠ προϊόν. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο ΣΕΚ ζητά να οριστούν με νόμο ως εγκληματικές πράξεις οι «ελληνοποιήσεις» και οι νοθείες ΠΟΠ προϊόντων.