Έντονη είναι η ανησυχία των καταστηματαρχών στην εστίαση, λόγω του «τσουνάμι» ανατιμήσεων, αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο σε ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους.
Η ανησυχία για το κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα διατροφής όπως ο καφές έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση που έχει ετοιμάσει αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία και αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το βράδυ των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.
Το κόστος του καφέ σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης
Ο φρέντο εσπρέσο στις καφετέριες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 3 έως 3,90 ευρώ, ενώ περιφερειακά οι τιμές είναι χαμηλότερες με την τιμή του ίδιου καφέ να κυμαίνεται από 2 έως 2,50 ευρώ. Για άλλα είδη καφέ, όπως ο ελληνικός ή ο φραπέ, οι τιμές είναι χαμηλότερες.
Ο Φίλιππος Αποστολίδης είναι ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και όπως ανέφερε στο Sputnik «προς το παρόν οι συνεργαζόμενες εταιρείες που προμηθεύουν τους καφέδες δεν μας έχουν ειδοποιήσει για αύξηση».
«Άρα σήμερα δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής του καφέ στο μαγαζί μας. Αν αυξηθεί η τιμή του από τις εταιρείες τότε θα δούμε πόσο θα αυξήσουμε κι εμείς την τιμή του» είπε.
Πονοκέφαλος και με την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς χώρους
Ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον κ. Αποστολίδη είναι η έναρξη από τις 13 Σεπτεμβρίου του μέτρου εισόδου μόνο εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει στο εσωτερικό χώρο του καταστήματός του. Όμως με τους πολίτες να βρίσκονται σε οικονομική στενωπό, τα μέτρα και τις αναμενόμενες αυξήσεις το πελατολόγιο μειώνεται σημαντικά, όπως τονίζει.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ και εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη και μέλος της «Πρωτοβουλίας για την Εστίαση», Νίκος Νυφούδης.
Οι τακτικοί θαμώνες της εστίασης, όπως λένε αμφότεροι, είναι οι ηλικίες από 19 ως 55 ετών και μόνοι οι μισοί από αυτούς είναι μη εμβολιασμένοι.
«Παρακαλάμε να κρατήσει η καλοκαιρία γιατί με την έλευση του κρύου, μέσα στα μαγαζιά θα μπαίνει ελάχιστος κόσμος» τόνισε ο κ. Νυφούδης.
Αυξήσεις και στο ρεύμα
Οι αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη των καταστημάτων εστίασης είναι ήδη μια σκληρή πραγματικότητα. Όπως είπε ο κ. Νυφούδης «η αύξηση στο ρεύμα που υπάρχει ήδη είναι τεράστια».
Στο εστιατόριο του -που βρίσκεται εκτός κέντρου της Θεσσαλονίκη- πλήρωνε 400-500 ευρώ το μήνα σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τους τελευταίους μήνες «όταν άνοιξε και πάλι η εστίαση μετά το lockdown, το ποσό διπλασιάστηκε και κάθε μήνα πληρώνω 800-900 ευρώ».
Αύξηση όμως καταγράφεται, όπως λέει, και στην τιμή του κρέατος εξαιτίας της αύξησης κατά 20% στις τιμές των ζωοτροφών και «περιμένουμε να αυξηθεί περαιτέρω άλλο 20%».
Συνολικά εκτιμά ότι το κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί ήδη 30% και «παρότι προς το παρόν προσπαθούμε να την απορροφήσουμε εμείς κι όχι να την πληρώσει ο πελάτης» εάν συνεχιστεί το ράλι των ανατιμήσεων, τότε οι τιμές στους τιμοκαταλόγους θα αυξηθούν.
Με αυξημένες τις τιμές που θα οδηγήσουν τον κόσμο σε μείωση των εξόδων και με περιορισμένο κύκλο θαμώνων εξαιτίας των πιστοποιητικών για τους κλειστούς χώρους, οι επαγγελματίες του κλάδου ανησυχούν για τον επερχόμενο χειμώνα και τα βάρη που καλούνται να πληρώσουν τα οποία είχαν πάρει παράταση πληρωμής λόγω της πανδημίας και των lockdown.