Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ενεργοποιηθούν από την Πρωτοχρονιά του 2022, αναμένεται να βάλουν «φωτιά» σε μια σειρά από επιδόματα που χορηγούνται με περιουσιακά κριτήρια.
Η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε μπαράζ φόρων αλλά και σε χαμένα επιδόματα για χιλιάδες πολίτες, όπως είναι το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τη «φόρμουλα» η οποία θα διατηρεί τα κοινωνικά επιδόματα στα ευάλωτα νοικοκυριά και στους μικρομεσαίους.
Τη λύση αναμένεται να δώσει η 18μελής επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία σχεδιάζει τον νέο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τους 20 φόρους που επηρεάζονται από τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο
Εκτός του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ θα κινδυνεύσουν να βρεθούν το επόμενο έτος χιλιάδες δικαιούχοι, λόγω της αύξησης στις αντικειμενικές αξίες. Ένας άγαμος θα πρέπει να διαθέτει συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του έως 120.000 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.
Επίδομα θέρμανσης
Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθούν και οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης το 2022, καθώς η φετινή έκτακτη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων φαίνεται πως δεν θα ισχύσει το επόμενο έτος, όταν και θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται φέτος στα 180.000 ευρώ από τα 130.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ από 250.000 ευρώ για τον έγγαμο δικαιούχο. Συνεπώς, η επαναφορά των κριτηρίων στα επίπεδα που ορίζει ο νόμος θα αποτελέσει και πάλι το 2022 τη βάση υπολογισμού για την ένταξη στο επίδομα θέρμανσης.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Πρακτικά, ένα νοικοκυριό σε μια λαϊκή συνοικία της Αττικής που θα δει την αντικειμενική αξία του σπιτιού του να εκτοξεύεται λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών, κινδυνεύει να χάσει το κρατικό βοήθημα, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι «κόφτες» που προβλέπει ο νόμος. Ετσι, μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να έχει στην κατοχή της ακίνητο αξίας έως 135.000 ευρώ.
Με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στο Χαϊδάρι η τιμή του ακινήτου άγγιζε τα 105.000 ευρώ. Ωστόσο, μετά την αύξηση της τιμής ζώνης κατά 46,2% στα 1.900 ευρώ/τετραγωνικό, η αξία του ακινήτου εκτοξεύεται στα 152.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσει το κρατικό επίδομα.