Οι καταναλωτές βλέπουν στα ράφια τα αποτελέσματα της αύξησης του πληθωρισμού που εκτινάχθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο, από το 2,2% που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, συγκριτικά με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυτό τον Οκτώβρη το κόστος στο φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 132% , στο πετρέλαιο θέρμανσης 46% και 19% η ηλεκτρική ενέργεια.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης τονίζει ότι εκτός από την ακρίβεια στην ενέργεια υπάρχει ακρίβεια και σε βασικά αγαθά και προϊόντα πρώτης κατανάλωσης. Οι καταναλωτές αναφέρουν στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού ότι παλαιότερα έκαναν τα ψώνια του μήνα με 200 € , ενώ πλέον το κόστος για το καλάθι της νοικοκυράς ξεπερνά τα 300 ευρώ μηνιαίως.
«Φωτιά» σε βασικά προϊόντα
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο (132%), του πετρελαίου θέρμανσης (45,9%), του ρεύματος (18,9%), των καυσίμων – λιπαντικών (22,3%), του ελαιόλαδου (22,1%), του αρνιού και κατσικιού (16,3%), των νωπών λαχανικών (9,3%) , των αεροπορικών εισιτηρίων (30%) και των ξενοδοχείων (10%).
Οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας ήταν ιδιαίτερα έντονες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με την τιμή του ρεύματος να αυξάνεται 18% και του φυσικού αερίου 21%, όση ήταν και η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, για το οποίο η σύγκριση γίνεται με τις τιμές που ίσχυαν τον περασμένο Απρίλιο. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν σε μηνιαία βάση και σε μία σειρά από τρόφιμα, όπως τις πατάτες (6,1%), τα ζυματικά (3,9%) και τα πουλερικά (3,3%), ενώ η αύξηση στις τιμές των αεροοπορικών εισιτηρίων ήταν 23,6%.
Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν οι τιμές των νωπών φρούτων (6,3%), των νωπών λαχανικών (1,9%), των διατηρημένων λαχανικών (2,4%).
Σταϊκούρας: Πιθανόν να περάσει το 4% ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Το πιθανότερο, σημείωσε, είναι να υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο και «πιθανόν να περάσουμε και το 4%». Απέδωσε τα φαινόμενα των ανατιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μεγάλη ζήτηση λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών που δεν μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά, δηλώνοντας ότι «δεν περιμέναμε (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) τόσο μεγάλη έξαρση στην ενέργεια», προσθέτοντας ότι η πολιτεία είναι έτοιμη να καλύψει το όποιο κόστος από τις δύο κρίσεις, στην υγεία και στην ενέργεια.
Την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προμηνύεται και ο δείκτης τιμών παραγωγού (τιμές εργοστασίων) που αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με ετήσιο ρυθμό 19,9%.