Μια πολύ κακή είδηση έρχεται να «σφραγίσει» το κλίμα κρίσης που έχει εμπεδωθεί και πάλι στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά ομόλογα.
Με μια ανακοίνωση-σοκ η αμερικανική τράπεζα JP Morgan αποσύρει άρον άρον την πρόταση αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα με αφορμή το sell-off που έχουν υποστεί οι εγχώριοι τίτλοι από την αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα. Η αμερικάνικη τράπεζα στοπάρει με ζημιά τις θέσεις της στο σχετικό trade στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, αγορά δηλαδή μιας θέσης σε ελληνικούς τίτλους και ισόποση πώληση μιας θέσης στα πορτογαλικά δεκαετή ομόλογα.
Η JP Morgan εξηγεί ότι τα εγχώρια ομόλογα δέχτηκαν τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις κάτι που ωστόσο η ίδια δεν μπορεί να δικαιολογήσει βάσει των θεμελιωδών δυνάμεων και πιθανότατα οφείλεται στη ρηχότητα της αγοράς σε όρους αξίας συναλλαγών. Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή σε μέγεθος και μικρές κινήσεις μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές των ομολόγων.
Η JP Morgan αναφορικά με τα spreads των ελληνικών δεκαετών εκτιμά πως θα κινηθούν πολύ υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις στις 180 μ.β το Μάρτιο, στις 170 μ.β τον Ιούνιο, στις 170 μ.β το Σεπτέμβριο και στις 180 μ.β το Δεκέμβριο.
O τραπεζικός κολοσσός θεωρεί την ελληνική αγορά «ευάλωτη και ρηχή»!
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των όσων έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια σε βάρος της ελληνικής οικονομίας από όλες τις κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, με κορυφαίες βέβαια τις ευθύνες της νυν κυβέρνησης η οποία είχε όλο τον χρόνο για να αλλάξει το κλίμα, αλλά προτιμούσε να κλειδώνει άκριτα την οικονομία εν μέσω κορωνοϊού, όταν ακόμη και η προηγμένη Σουηδία ουδέποτε επέβαλε lockdown, προκειμένου να θησαυρίσουν κάποιοι πουλώντας μάσκες και εμβόλια.
Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς τραγικό!
Η κρίση των ομολόγων είναι ότι χειρότερο μπορεί να υπάρξει αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αυτό παρά το γεγονός είναι εγγυημένα από την ΕΚΤ, δηλαδή οι ξένοι επενδυτές αμφισβητούν πλέον ακόμη και την ύπαρξη της εγγύησης της ΕΚΤ.
Να θυμίσουμε ότι προσφάτως και οι Financial Times τόνιζαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το αυξημένο κόστος δανεισμού καθώς ήδη η αγορά ομολόγων αρχίζει να προεξοφλεί στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, με πιθανό πρόωρο τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση επιτοκίου μέσα στο τρέχον έτος ως απάντηση στο παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού.