Σοκ προκαλούν οι τιμές του ρεύματος, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στην Ουκρανία, καθώς μέσα σε ένα μόλις 24ωρο αυξήθηκαν κατά 30% με την τιμή της μεγαβατώρας να φτάνει τα 362,22 ευρώ.
Το νέο ηλεκτροσόκ διαφαινόταν από το πρωί όταν λίγο πριν τις 11.00 ώρα Ελλάδος η μέση χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 281,75 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται αύριο στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή φθάνει στα 446,52 ευρώ.
Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν αύριο το 53,7% της ζήτησης ενώ μειωμένη είναι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (16,3%), των υδροηλεκτρικών (4,3%) και των εισαγωγών (5,5%). Σημαντικές (κοντά στις 26 γιγαβατώρες) είναι και οι εξαγωγές ενέργειας. Παρά την αύξηση η τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις χαμηλότερες της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά είναι η 6η φθηνότερη μετά την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ακριβότερες χώρες είναι η Μ.Βρετανία (μέση τιμή στα 434,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα), Ελβετία (388,05) και Σερβία (385,89).
Το φυσικό αέριο επίσης βρίσκεται μία ανάσα από τα 200 ευρώ.
Ανάλογη εικόνα και για το πετρέλαιο που έχει πλώρη για τα 120 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που αποτελούν υψηλό 10ετίας. Συγκεκριμένα αυτή την ώρα η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές διαμορφώνεται στα 118,71 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 5,12%.
Σε ανοδική πορεία και οι τιμές του σιταριού ξεπέρασαν τα 11 δολάρια ανά μπουσέλ για πρώτη φορά από το 2008. Η σύγκρουση έχει διαταράξει σοβαρά τις αποστολές από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών.
Η αύξηση-σοκ είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων στη Δύση, καθώς επιβεβαιώνονται τα όσα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, στο χθεσινό του διάγγελμα ότι δηλαδή έρχεται νέο κύμα ακρίβειας.
Tην ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη μιλώντας από το βήμα της Βουλής τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο και αποκάλυψε και το δεύτερο σχέδιο που έχει δρομολογήσει προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της αγοράς η Gastrade, η οποία εντατικοποιεί τις διεργασίες για την κατασκευή μιας αντίστοιχης μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα προχωρεί στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού λέγοντας ότι τον Ιανουάριο κάλυψε το 47% της ζήτησης από LNG και το 20% από το αέριο του αγωγού TAP κάτι που επιβεβαιώνει την σταδιακή απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο που αντιστοιχούσε για την ίδια περίοδο στο 33% της κατανάλωσης. Στόχος όπως δήλωσε είναι «να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».
Όμως επισήμανε για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε αέριο τις επόμενες δεκαετίες, άρα θα εισάγουμε περισσότερο LNG, για αυτό και χρειάζεται ένας δεύτερος σταθμός στην Αλεξανδρούπολη.
Παρόλα αυτά οι συνέπειες της επιλογής της κυβέρνησης γίνονται άμεσα εμφανείς, καθώς αγοράζουμε σε 6πλάσια τιμή το αμερικανικό LNG, κόστος το οποίο βεβαίως καλείται να πληρώσει στο τέλος ο απλός καταναλωτής.
«Ο πόλεμος ευκαιρία για να αποκοπούμε από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο», έλεγε ο Κ.Μητσοτάκης την Τρίτη από το βήμα της Βουλής. Την Πέμπτη… αυξήθηκε κατά 30% η τιμή του ρεύματος. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.