ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

407 δισ. ευρώ χρέος – Συν 100 δισ. το «κούρεμα» του 2012 – Συν 1 τρισ. απώλειες ΑΕΠ από το 2009 – Ίσον μία χώρα χωρίς μέλλον

Η εθνική οικονομία δεν επανέρχεται

407 δισ. ευρώ χρέος – Συν 100 δισ. το «κούρεμα» του 2012 – Συν 1 τρισ. απώλειες ΑΕΠ από το 2009 – Ίσον μία χώρα χωρίς μέλλον

1 τρισεκατομμύριο ευρώ έχουν φτάσει οι απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο μετά από το 2009, με έναν ανύπαρκτο πρωτογενή τομέα και τουρισμό που σε λίγο θα κοστίζει πιο πολύ από τα κέρδη που αποφέρει.

Το ερώτημα παραμένει: πού οδεύει μία χώρα με τέτοιες οικονομικές συνθήκες και με τον ελάχιστο πληθυσμό που διαθέτει;

Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο, παρά τις δεκαετίες λιτότητας, τα μνημόνια και το PSI του 2012.

Σήμερα, το χρέος αγγίζει τα 407 δισεκ. ευρώ, ενώ η ελληνική οικονομία έχει υποστεί απώλειες ΑΕΠ που ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ από το 2009.

Πριν την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια, το χρέος βρισκόταν στα 310 δισεκ. ευρώ, με το δημόσιο να κατέχει ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 7,159 δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά από δεκατρία χρόνια σκληρών μέτρων και «κουρέματος» ομολόγων, το χρέος έχει φτάσει σε νέα ύψη, καταστρέφοντας κάθε προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στα δημοσιονομικά, καθώς ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε πλήρη παρακμή.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, έλλειψη επενδύσεων και μειωμένη ζήτηση στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, καθιστώντας τον άλλοτε ισχυρό τομέα της ελληνικής οικονομίας σε αδύναμο κρίκο.

Η αδυναμία του κράτους να υποστηρίξει ουσιαστικά τους παραγωγούς έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η αυτάρκεια της χώρας σε βασικά προϊόντα τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Παράλληλα, και ο τουρισμός, ο οποίος θεωρείται η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο κενό που αφήνει η παρακμή άλλων τομέων της οικονομίας, ιδιαίτερα με την αύξηση του κόστους παραγωγής του τουριστικού προϊόντος.

Άλλωστε, πώς μπορεί μια χώρα να στηριχτεί μακροπρόθεσμα σε έναν τομέα που εξαρτάται τόσο πολύ από εξωτερικές συνθήκες, ενώ οι άλλοι τομείς της οικονομίας καταρρέουν;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η σημερινή κατάσταση, όπου το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 168%, καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στη συσσώρευση χρέους, αφήνοντας τη χώρα σε μια μόνιμη οικονομική περιδίνηση, χωρίς σαφείς προοπτικές για το μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.