O πάντα συντηρητικός στις εκτιμήσεις του οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης, Moody’s, ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία μονάδα, από Caa3 σε Caa2 και πλέον η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς πτωχευμένης χώρας αλλά περισσότερη σημασία από την αναβάθμιση έχει το σκεπτικό με την οποία επιτεύχθηκε αυτή.
Και το γεγονός ότι πιστεύει πώς από το 2018 και μετά η χώρα εισέρχεται σε κανάλι μείωσης του δημοσίου χρέους, ενώ εφέτος δεν θα αυξηθεί περισσότερο (από το αστρονομικό ποσοστό του 179% όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, με συνεχείς και “φιλότιμες” αναθεωρήσεις του ΑΕΠ προς τα κάτω, έβαλαν την χώρα στα Μνημόνια το 2010 με δημόσιο χρέος μόλις στο 124% επί του ΑΕΠ!).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, οι βασικοί λόγοι της αναβάθμισης είναι οι έξης:
1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup και η εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες μέρες. Πέραν του βραχυπρόθεσμου αντίκτυπου της δυνατότητας της Ελλάδας να εξοφλήσει τις επερχόμενες λήξεις, θεωρούμε ότι το πόρισμα της αναθεώρησης αποτελεί θετικό μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ορισμένα σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα.
2. Βελτιωμένη δημοσιονομική προοπτική: Η ελληνική κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ κατά 2016 έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Ο οίκος Moody’s περιμένει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά.
3. Σημάδια οικονομικής σταθερότητας: Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί μέχρι το… 2060 που αναφέρει η συμφωνία, ο οίκος Moody’s αναμένει να σημειωθεί ανάπτυξη εφέτος αλλά και του χρόνου μετά από εννέα χρόνια υποχώρησης!