Την τρίτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ημέρες για να καλύψουν τα φορολογικά τους βάρη κατέχει η Ελλάδα.
Από την ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, προκύπτει ότι ο μέσος Έλληνας εργάζεται από την αρχή του χρόνου έως και τις 22 Ιουλίου μόνο και μόνο για να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Από την επομένη, στις 23 Ιουλίου και αφού περάσουν οι πρώτες δύσκολες 203 ημέρες του χρόνου, μπορεί να δουλεύει ελεύθερα (;) πλέον ο κάθε Έλληνας για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 υπολογίζεται ότι η εφορία και τα Ταμεία απομυζούν το εισόδημα 203 ημερών ενός μέσου εργαζόμενου, ενώ το 2016 απορροφούσε τις εισπράξεις 188 ημερών, έναντι περίπου 130 ημερών που ήταν το 2007, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης φόρων και εισφορών στη χώρα μας.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν ακόμα γιορτάσει φέτος την ημέρα Ελευθερίας. Στην Κύπρο «γιορτάσανε» την ημέρα Φορολογικής ελευθερίας ήδη από τις …29 Μαρτίου, στην Μάλτα στις 18 Απριλίου, στην Ιρλανδία στις 30 Απριλίου, στη Βουλγαρία στις 18 Μαΐου ενώ στην Φιλανδία από τις 22 Ιουνίου.
Σύμφωνα με την επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΦΙΜ, Μιράντα Ξαφά, σε κάθε εκατό ευρώ αποδείξεων που εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίες έως και τα 82 ευρώ καταλήγουν τελικά στο κράτος υπό τη μορφή φόρων και εισφορών.Δεν θα πρέπει να μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι οι Έλληνες μεταναστεύουν φορολογικά αφού είτε θα πρέπει να μεταναστεύουν ή θα πρέπει να φοροδιαφεύγουν” τόνισε.