Για άλλη μια φορά οι Βρυξέλλες επιχειρούν να επέμβουν στα εσωτερικά της χώρας και στην λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης καθώς αμφισβητούν (με ποιο δικαίωμα) την αρμοδιότητά της να κρίνει τις διαδικασίες με τις οποίες η ΕΛΣΤΑΤ «φούσκωσε» ή όχι το έλλειμμα του 2009 με αφορμή την αναίρεση από τον Άρειο Πάγο του απαλλακτικού βουλεύματος για τον πρώην επικεφαλή Α.Γεωργίου
Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η Δικαιοσύνη είτε αρέσει είτε όχι στους Ευρωπαίους-Γερμανούς. Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι απειλούσαν για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πριν δέκα ημέρες, ως προς το ζήτημα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου καθώς είχε ζητηθεί από τους δανειστές να κλείσει η υπόθεση άμεσα.
Ζητούσαν μάλιστα να πληρωθούν από το ελληνικό κράτος τα δικαστικά και προσωπικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αν. Γεωργίου.
Όμως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου, άσκησε χθες αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που βαρύνεται με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου άσκησε αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο απαλλάχθηκε ο Ανδρέας Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μνημόνια.
Μετά την άσκηση της αναίρεσης, θα επιληφθεί το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί οριστικά εάν αναιρεθεί ή όχι το απαλλακτικό βούλευμα και οδηγηθεί σε νέα δίκη ο Ανδρέας Γεωργίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε την αναίρεση, εντοπίζοντας στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών «νομικούς λόγους», όπως είπε (έλλειψη αιτιολογίας, κ.λπ.).
Η υπόθεση Γεωργίου απασχολεί εδώ και χρόνια τη Δικαιοσύνη -και όχι μόνο. Παράλληλα, μετά την εκ νέου, λόγω της δεύτερη αναίρεσης, επανεξέταση της υπόθεσης ως προς το έλλειμμα του 2009 και την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ο Ανδρέας Γεωργίου δικάζεται και για παράβαση καθήκοντος, δίκη που έχει διακοπεί για το τέλος του μήνα (31 Ιουλίου 2017).
Η δεύτερη αυτή κατηγορία αφορά σε παραβάσεις, που αποδίδονται στον ίδιο από πρώην μέλη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ (Ζωή Γεωργαντά κ.λπ.), ότι δεν συγκαλούσε, ως όφειλε, πάντα τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ και ότι για ένα μικρό διάστημα κράτησε, παράλληλα με τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, και τη θέση που είχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τι κάνουν τώρα οι Βρυξέλλες.
Τις επόμενες ώρες από τις Βρυξέλλες αναμένεται επίσημη αντίδραση στην οποία μάλλον δεν θα μπορούν να κρύψουν τον «αποικιοκρατικό» της χαρακτήρα
Η ΕΕ υποτίοθεται ότι δεν ενδιαφέρεται και δεν παρεμβαίνει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης (που παρεμβαίνει), το τι κάνει όμως η Eurostat και το ποιοι είναι οι κοινοτικοί κανόνες δεν εμπίπτει στην εθνική δικαιοδοσία (έτσι ισχυρίζονται).
Γι’αυτό και ήταν προϋπόθεση (απαίτηση) η πληρωμή των δικαστικών εξόδων του Α.Γεωργίου.
Οι Βρυξέλλες ετσιθελικά θα ισχυριστούν τα εξής με βάση ότι αναφέρει η real.gr και ο Θάνος Αθανασίου:
1. το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,1% του ΑΕΠ
2. η μεθοδολογία μπορεί να είναι μόνο η μεθοδολογία της eurostat δηλαδή η ESA 95 και αργότερα η ESA 2010.
3. εκ της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει ή να πιστοποιήσει τη μεθοδολογία της Eurostat
4. τα στοιχεία του 2010 πιστοποιήθηκαν από τη Eurostat, μετά από επιτόπιο έλεγχο της Eurostat και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν,
5. το Συμβούλιο των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει δεχθεί αυτά τα στοιχεία – και πάλι κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα επί αποφάσεων του Συμβουλίου των Κ-Μ.
6. Η Ελλάδα δεν “εντάχθηκε στα μνημόνια” με έλλειμμα 15,1% αλλά με έλλειμμα 12,5% που αναθεωρήθηκε τον Απρίλιο του 2010 σε 13,7%. Το 15,1% ήταν η τελική καταγραφή τον Οκτώβριο του 2010.
7. όλα τα παραπάνω αποτελούν νόμο του κράτους και οφείλουν να παράγουν έννομες συνέπειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «Άμεσο δόλο» απέδωσε η πανεπιστημιακός και πρώην μέλος του ΔΣ της Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, σχετικά με την «πλαστογράφηση του ελλείμματος του 2009», προκειμένου να μπει η χώρα στο Μνημόνιο το 2010.
Ο Α.Γεωργίου, δικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου, σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση υπέρ του νόμου, που άσκησε η Εισαγγελία στην αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
Η κατηγορία που αποδίδεται σε βάρος του, αφορά καταγγελίες της κ. Γεωργαντά και άλλων μελών της Αρχής, ότι διατήρησε για ορισμένους μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του υπαλλήλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Καθόλου τυχαίο, βέβαια!
Επιπλέον, του καταλογίζεται ότι δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση βάσει του νόμου, με αποτέλεσμα να λάβει όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του 2009, βάσει των οποίων η χώρα τέθηκε σε καθεστώς Μηχανισμού Στήριξης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της ανεξάρτητης αρχής.
Η δίκη διεξάγεται απόντος του κατηγορούμενου, ο οποίος εκπροσωπείται από τους συνηγόρους του. Εντός του δικαστηρίου βρίσκονται δεκάδες πολίτες που πολλές φορές «παρεμβαίνουν» με συνθήματα και σχόλια στην διαδικασία, με αποτέλεσμα σήμερα, η πρόεδρος να ζητήσει να αποχωρήσουν κάποιοι από αυτούς.
Στην κατάθεσή της η κ. Γεωργαντά υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και πως «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος».
Η πανεπιστημιακός επέμεινε στις καταγγελίες της σχετικά με την διατήρηση από τον κ. Γεωργίου της θέσης του ως υπαλλήλου του ΔΝΤ και του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ότι ο κατηγορούμενος «ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία» και τόνισε πως «αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ούτε καν ως μέλος, διότι δεν είχε θέση καθηγητού».
Η καθηγήτρια υποστήριξε πως από τα στοιχεία που μπορεί να γνωρίζει, θεωρεί πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%, τοποθέτηση που πυροδότησε την αντίδραση του κοινού που άρχισε να χειροκροτεί και να φωνάζει: «Προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «όλοι μέσα» και άλλα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της προέδρου, η οποία προσπαθούσε να επιβάλει την τάξη.
Η μάρτυρας συνέχισε τον συλλογισμό της, υποστηρίζοντας πως η χώρα είχε ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα «αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργαντά, προκαλώντας νέα ξεσπάσματα από το ακροατήριο και εκνευρισμό στην πρόεδρο, που άρχισε να ζητά από κάποιους να βγουν από την αίθουσα.
Το τι έχει συμβεί ή όχι δεν είμαστε αρμόδιοι να το κρίνουμε ούτε εμείς αλλά σίγουρα ούτε οι Βρυξέλλες. Η ελληνική Δικαιοσύνη θα το κάνει αυτό είτε αρέσει στους Ευρωπαίους είτε όχι.
Και αφού δεν αναγνωρίζουν αρμοδιότητα στην ελληνική Δικαιοσύνη γιατί ανησυχούν τόσο πολύ για τις αποφάσεις της; Μήπως επειδή κάποτε θα χρησιμοποιηθούν όταν η χρονική συγκυρία θα το επιτρέπει και κάποιοι σε Ελλάδα και εξωτερικό θα έχουν σοβαρά προβλήματα;
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.