Μια πολύ μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους απαιτεί το ΔΝΤ από την Γερμανία, της οποία άλλωστε τα μεταπολεμικά χρέη χαρίστηκαν από το σύνολο των κρατών που είχαν καταστραφεί από τα γερμανικά στρατεύματα κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ.
Σύμφωνα με την Bild το ΔΝΤ απαιτεί μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που μπορεί να φθάνει ακόμη και τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων έχουν προκαλέσει αναταραχή στην γερμανική Βουλή.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ ότι πρέπει να είναι της τάξεως του 40% αν και για πολλούς οικονομικούς αναλυτές για να έχει επιτυχία το εγχείρημα θα πρέπει να φτάσει ακόμα και το 50%.
Πάντως ζητούν πάνω από το 30% ως όρο εκ των ουκ άνευ, ενώ οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι για ένα μικρό 20% το οποίο δεν μπορεί να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία και κυρίως στις επενδύσεις.
Μπορεί όλα αυτά σαν νούμερα να ακούγονται ιδιαιτέρως μεγάλα αλλά δεν είναι έτσι καθώς στην ουσία δεν μιλάμε για διαγραφή κεφαλαίων παρά για διαγραφή τόκων…
Πολλοί θεωρούν ότι η ελάφρυνση χρέους θα έπρεπε να αγγίξει και το 70% για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα έχει συνεχόμενες δεκαετίες ανάπτυξης η Ελλάδα, θα έχει και χρόνια δυσανεξίας. Ένα πράγμα που μας δίδαξε η κρίση είναι ότι δεν υπάρχει παντοτινή ευημερία όπως και παντοτινή δυστυχία.
«Σε τέσσερις μήνες τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας: τέλος και με τις τακτικές δόσεις προς την Αθήνα. Τέλος επίσης και με τον αυστηρό έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών.
Και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί τις μονίμως επίπονες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Η χώρα πρέπει και θέλει να σταθεί ξανά στα πόδια της! Το πρόβλημα είναι το ύψος του χρέους, που φθάνει σχεδόν τα 330 δισ. ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από ό,τι στην έναρξη της κρίσης. Όλοι γνωρίζουν ως εκ τούτου ότι οι Έλληνες χρειάζονται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Και επισημαίνει ότι, όπως πληροφορήθηκε από κύκλους του ΔΝΤ, το Ταμείο θέλει η ελάφρυνση να φθάσει έως και τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, γεγονός που προκαλεί «αναταραχή» στην Μπούντεσταγκ, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της οποίας έχει βάλει το θέμα στη σημερινή ημερήσια διάταξη καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα:
«Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είχαν υποσχεθεί προ τριετίας στη γερμανική Βουλή ότι το ΔΝΤ -ως ιδιαίτερα αυστηρός ελεγκτής- θα μετάσχει στο πακέτο βοήθειας. Αλλά λίγο πριν από τη λήξη του προγράμματος, επισήμως αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, αφού το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση μια νέα, τεράστια ελάφρυνση χρέους».
Ενδεικτική των αντιδράσεων στην Μπούντεσταγκ, λέει η Bild, είναι η προειδοποίηση του Ότο Φρίκε, σημαίνοντος στελέχους των Φιλελευθέρων: «Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε το ΔΝΤ ως εγγυημένο επόπτη της Ελλάδας, αλλά όχι με κάθε τίμημα»…