Πριν απο λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο είχε συμφωνήσει, «κάτω από το τραπέζι», στην επιστροφή χιλιάδων λαθρομεταναστών στη χώρα μας από τη Γερμανία, με μοναδικό αντάλλαγμα την μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Τελικά ή δεν είχε συμφωνήσει κάτι τέτοιο, και απλά δέχθηκε να γεμίσει η Ελλάδα λαθρομετανάστες, ή ούτε αυτό κατάφερε να πάρει αφού η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης αν δεν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.
Η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ προς την Ελλάδα καθώς ζήτησε περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων- όσο είναι και το δημοσιονομικό κόστος της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ , ένα μέτρο που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας μετά την λήξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ενδεικτικό του ότι η απόφαση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε πάρει το «πράσινο φως» του Eurogroup.
Στο σημερινό Eurogroup αποφασίστηκε πως αντί η δόση να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες θα καθυστερήσει και θα φτάσει στα ελληνικά ταμεία στις αρχές Αυγούστου αφού η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων και πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία είναι για την έγκριση της δόσης είναι συνδεδεμένες με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων» .
Αυτό σημαίνει πώς η Ελλάδα για να πάρει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο θα λάβει «ισοδύναμα μέτρα», κόβοντας το ποσό που αφορά τον μειωμένο ΦΠΑ -περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ- απο άλλες πηγές του προϋπολογισμού της.
Δηλαδή, ακόμα και για μόλις 6 μήνες αναβολή εφαρμογής του, τον ΦΠΑ των νησιών δεν θα τον γλιτώσουμε, αλλά θα τον πληρώσουν οι φορολογούμενοι (και οι ταλαίπωροι νησιώτες φυσικά) από την τσέπη τους!
Οσον αφορά τις συντάξεις σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση και ο επικεφαλής του Eurogroup Μ. Σεντένο αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαροι:
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
«Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του προγράμματος» είπε ο κ. Σεντένο.