ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Bloomberg: «Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 97% της αξίας τους επί Α.Τσίπρα»

Bloomberg: «Οι τραπεζικές  μετοχές έχουν χάσει το 97% της αξίας τους επί Α.Τσίπρα»

Οι ελληνικές τράπεζες, των οποίων οι μετοχές σημείωσαν «βουτιά» την Τετάρτη, έχουν δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους (NPΕs) τους κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021 αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές, στον απόηχο του τραπεζικού κραχ στο Χρηματιστήριο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναφέρει το πρακτορείο.

Σήμερα οι τράπεζες προβλέπουν μείωση της τάξης του 27% ανοιγμάτων περίπου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Το Bloomberg σημειώνει παράλληλα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ανέρχονταν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, μέγεθος ίσο με περίπου το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Αναφέρει επίσης ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει περίπου 97% από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία το 2015 που οδήγησε στη σύγκρουση με τους πιστωτές.

Οι τέσσερις τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism- SSM) της ΕΚΤ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στους νέους στόχους, αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg το οποίο επισημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τραπεζών δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Με βάση τα προτεινόμενα σχέδια, οι τέσσερις τράπεζες θα μειώσουν το ύψος των επισφαλών χρεών σε ένα μέγεθος μεταξύ 5% και 21% σε σύγκριση με πάνω από 40% που είναι σήμερα, αναφέρουν οι πηγές.

Οι περισσότερες μειώσεις θα επιτευχθούν μέσω πωλήσεων δανείων και τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων, τόνισε μία εκ των πηγών. Οι τράπεζες έχουν επίσης δηλώσει ότι περίπου το ένα τρίτο της εκκαθάρισης θα καλυφθεί μέσω δημοπρασιών σε υποθηκευμένα ακίνητα.

Πιθανή αποτυχία επίτευξης των στόχων, θα μπορούσε να καταλήξει σε ρυθμιστικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου.

Οσο αισιόδοξοι και αν είναι οι στόχοι, τα ΝΡΕs αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις τράπεζες μόλις που αναμένεται να δημιουργήσουν οργανικά κεφάλαια, καθώς κατανέμουν όλα τα προ προβλέψεων έσοδά τους για να αυξηθεί η κάλυψη σε επίπεδο που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένο με την αγορά, αναφέρει η Goldman Sachs σε report της στις 2 Οκτωβρίου.

Το περισσότερο μέρος όσων θεωρείται ρυθμιστικό κεφάλαιο στις ελληνικές τράπεζες, αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι της χώρας, και αυτό πλήττει την ικανότητά τους να αντέξουν τις ζημιές που θα προκύψουν με τις βαθιές μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, καταλήγει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.

Οι τέσσερις τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism- SSM) της ΕΚΤ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στους νέους στόχους, αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg, ενώ οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τραπεζών δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Με βάση τα προτεινόμενα σχέδια, οι τέσσερις τράπεζες θα μειώσουν το ύψος των επισφαλών χρεών σε ένα μέγεθος μεταξύ 5% και 21% σε σύγκριση με πάνω από 40% που είναι σήμερα, αναφέρουν οι πηγές.

Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό επισφαλών δανείων, στο 54,7% θα το μειώσει αυτό στο 21% μέχρι το τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτη στη συνεδρίαση της Τετάρτης κατέγραψε νέο χαμηλό όλων των εποχών, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2016, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έφτανε να «κλειδώνει» μέχρι το limit down (-30%) ενδοσυνεδριακά.

Goldman Sachs: Ευάλωτες σε οποιοδήποτε σοκ οι ελληνικές τράπεζες

Περιορισμένη χαρακτηρίζει η Goldman Sachs την ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ -εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικό ή πολιτικό-, επισημαίνοντας ότι παρά τους φιλόδοξους στόχους των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αυτά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα.

Στην τελευταία έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο, μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τραπεζικά στελέχη και υπευθύνους χάραξης πολιτικής στο τέλος Σεπτεμβρίου, η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει τη προσπάθεια μείωσης των NPEs.

Προσθέτει ότι οι τράπεζες έχουν θέσει στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στο 15%-25% έως το 2021 από 48% στο δεύτερο τρίμηνο, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα στηριχθούν από:

1) την ισχυρή οικονομική δυναμική, περιλαμβανομένης της ανάκαμψης στη στεγαστική αγορά,

2) την αυξανόμενα δυναμική δευτερογενή αγορά πώλησης NPEs και

3) έναν χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των στρατηγικών κακοπληρωτών με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (κυρίως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) συμβάλουν στη βελτίωση της νοοτροπίας πληρωμών της χώρας.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) – παραμένει περιορισμένη.

Πιο αναλυτικά, η Goldman Sachs τονίζει ότι στα θετικά για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο περιλαμβάνονται:

1. Μακροοικονομικά: Ισχυρή μακροοικονομική δυναμική που βασίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση και στον τουρισμό.

2. Ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων: Ο ρυθμός ανάπτυξης των τιμών κατοικιών επέστρεψε σε θετικό έδαφος (+1% το 2018) για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, λόγω της ισχυρής ζήτησης από τους ξένους καθώς και της περιορισμένης προσφοράς.

3. Βελτίωση δημοσιονομικών μεγεθών: Υπάρχει βελτίωση του κρατικού ρίσκου, καθώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δυο χρόνια τουλάχιστον.

4. Φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των NPEs: Ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να φτάσει το 15%-25% μέχρι το 2021, υποδηλώνοντας μείωση 50% μέσα σε τρία χρόνια.

5. Στρατηγικοί κακοπληρωτές: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται ευρέως να έχουν θετική επίπτωση στις ρυθμίσεις δανείων και αναδιαρθρώσεις, αν και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικά. Γενικά, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές υποδηλώνουν προοπτικές για βελτίωση της αναλογίας των NPLs ταχύτερα σε σχέση με την ανεργία, με την πάροδο του χρόνου.

6. Ομαλοποίηση του προφίλ χρηματοδότησης: Ο κλάδος αναμένεται να απεμπλακεί πλήρως από τον ELA το αργότερο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019 και θα επωφελείται ταυτόχρονα από τις συνεχιζόμενες εισροές καταθέσεων.

7. Καθαρά δάνεια: Παρά την ισχνή “υγιή” ζήτηση, οι τράπεζες αναμένουν ο αυξανόμενος εταιρικός δανεισμός να αντισταθμίσει πλήρως την συνεχιζόμενη απομόχλευση στο κομμάτι της λιανικής, οδηγώντας σε θετική ανάπτυξη ακόμα και από το 2019.

8. Προμήθειες: H σταδιακή άρση των capital controls είναι θετική, καθώς οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση πιστωτικών καρτών και αναλήψεων, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα δανειοδότησης που αναμένονται το 2019 θα στηρίξουν τη δημιουργία προμηθειών.

9. Νέο «κοκκίνισμα» δανείων: Υπήρχαν κάποιες ανησυχίες το δεύτερο τρίμηνο αναφορικά με τον υψηλό αριθμό των δανείων που γίνονται ξανά μη εξυπηρετούμενα, ωστόσο ορισμένες τράπεζες έχουν δείξει πως έχουν αναδιαμορφώσει τις πλατφόρμες τους και τις πολιτικές αναδιάρθρωσής τους ώστε να προσφέρονται στους πελάτες πιο βιώσιμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του “κουρέματος” υπό όρους ή η εξόφληση με έκπτωση κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά, η Goldman Sachs αναφέρει:

1. Μακροοικονομικά: Η ανάκαμψη έχει μόλις ξεκινήσει, αλλά η δυναμική της εξακολουθεί να υπολείπεται αυτής που σημειώθηκε σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως στην Ισπανία.

2. NPEs: Όσο φιλόδοξοι και αν είναι οι στόχοι για τη μείωση των NPEs, αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

3. MREL: Οι συζητήσεις με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) για τις ελάχιστες απαιτήσεις σε ίδια κεφάλαια για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) δεν έχουν αρχίσει και οι τράπεζες δεν περιμένουν να ξεκινήσουν μέχρι η χώρα να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

4. Καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ): Οι τόκοι από τα NPEs αντιστοιχούν από περίπου 25% (Εθνική Τράπεζα) έως περίπου 45% των καθαρών εσόδων από τόκους (Τράπεζα Πειραιώς), λόγω των υψηλών δεικτών NPEs στον κλάδο. Αν και συμμορφώνονται με τα νέα λογιστικά πρότυπα, μπορεί να θεωρηθεί ως χαμηλότερη ποιότητα, δεδομένων των κινδύνων που συνδέονται με την ενδεχόμενη ανάκτηση.

5. Καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (ΝΙΜ): Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια αναμένεται να συρρικνωθούν, παρά την έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού, λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης των ισολογισμών, σε συνδυασμό με την έλλειψη ευκαιριών ποιοτικού δανεισμού και τους περιορισμούς στα ελληνικά κρατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, οι οποίες αναμένεται να ασκήσουν πτωτικές πιέσεις στην τιμολόγηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.