Ως προειδοποίηση προς τις ελληνικές τράπεζες που καλούνται να καθαρίσουν τους εαρινούς ισολογισμούς τους ερμηνεύει το Bloomberg το χθεσινό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, ακόμη κι όταν οι μεγαλύτερη δανειστές υποστήριξαν ότι έθεσαν φιλόδοξους νέους στόχους για να μειώσουν τον όγκο του μη εξυπηρετούμενου χρέους».
Το δημοσίευμα κάνει αναλυτική αναφορά στις χθεσινές εξελίξεις, ενώ υπενθυμίζει τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου στο Reuters ότι η τράπεζα αναζητά παράθυρο ευκαιρίας έκδοσης μέσου άντλησης κεφαλαίων.
Η Πειραιώς πρέπει να αντλήσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ με την πώληση ομολόγων κατηγορίας 2, βάσει του σχεδίου που συμφωνήθηκε με τον Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ, δήλωσαν στο Bloomberg δύο άτομα με γνώση του θέματος.
Παράγοντες κινδύνου η Ευρώπη και η Ιταλία
Οι επενδυτές αναφέρουν ότι η πρόσφατη επιδείνωση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων εν μέσω φόβων για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί νέες ανησυχίες στις προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς.
Η Πειραιώς παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά κεφαλαίων για να προσδιορίσει το σωστό χρόνο για την έκδοση ομολόγων. Η έκδοση «εξακολουθεί να υπόκειται στις συνθήκες της αγοράς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα.
Οι Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Πειραιώς και της Εθνικής, έχουν δεσμευτεί στην ΕΚΤ για μείωση της έκθεσής τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 60% μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με δύο άτομα. Οι τράπεζες προβλέπουν μείωση κατά περίπου 27% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει δάνεια που ανέρχονται στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο μισό της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας. Τα αποθέματα των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά περίπου 97% από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας οδηγήθηκε σε ρήξη με τους πιστωτές το 2015.
Οι τέσσερις τράπεζες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Eurobank Ergasias και η Alpha Bank, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τους στόχους που τους τέθησαν πρόσφατα. Πάντως, εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Με πωλήσεις δανείων, τιτλοποιήσεις και δημοπρασίες η κάλυψη των στόχων
Σύμφωνα με τα σχέδια που προτάθηκαν, οι τέσσερις τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» σε ένα ποσοστό ανάμεσα από το 15% και το 21%, έναντι πάνω από 40% που κατέχουν τώρα. Η Πειραιώς, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εξυπηρετούμενων δανείων (54,7%) θα πρέπει να περιορίσει το ποσοστό στο 21% μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι περισσότερες μειώσεις θα επιτευχθούν μέσω πώλησης δανείων και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Οι τράπεζες έχουν επίσης πει ότι περίπου 1/3 του στόχου θα καλυφθεί μέσω δημοπρασιών περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί.
Τυχόν αποτυχία στην επίτευξη των στόχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για αύξηση κεφαλαίου.