Η ώρα της πληρωμής στην κοινωνία των αδιανόητων και εντελώς αδικαιολόγητων κυβερνητικών απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού, έρχεται σαν ένα είδος “Tsiodras-check” για να θυμηθούμε την φυσιογνωμία που «στοίχειωσε» τους Ελληνες, ένα λογαριασμός που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Απελευθέρωση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που δεν κάνουν χρήση των μέτρων προστασίας, επιδόματα «κορωνοϊού» που θα μειώνονται συνεχώς καθώς αφού – στα χαρτιά – τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα εμφανίζονται ανοιχτές δεν θα δίνεται ως αντιπαροχή στους εργαζομένους το επίδομα των 800 ευρώ .
Το ίδιο πρόβλημα με το επίδομα των 800 ευρώ έρχεται να βιώσει πληττόμενος κόσμος και με την μείωση του ενοικίου καθώς η έκπτωση καταβολής κατά 40% θα συνεχιστεί μόνο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, δηλαδή πλέον ελάχιστες καθώς ο κύριος όγκος των ΚΑΔ έχει ανοίξει ξανά.
Η δημοσίευση του νόμου 4690/2020, έφερε μεταξύ άλλων μια πολύ σημαντική αλλαγή για τους εργαζόμενους και για τους επιχειρηματίες. Η απαγόρευση απολύσεων δεν ισχύει πλέον, με την κυβέρνηση να δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες το επιθυμούν, να απολύσουν εργαζομένους.
Αυτό άλλωστε, παραδέχτηκε την Τρίτη, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας πως: «Δεν υπάρχει πλέον απαγόρευση απολύσεων».
Όσες επιχειρήσεις έθεσαν σε αναστολή εργαζομένους τους έως 31 Μαΐου, μπορούν μετά από 45 ημέρες να μειώσουν το προσωπικό τους. Από την απόλυση προστατεύονται μόνο οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο πρόγραμμα «Συνεργασία», αλλά και αυτοί των οποίων η σύμβαση εργασίας θα ανασταλεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και οι οποίοι δεν θα μπορούν να απολυθούν για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής.
«Για επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα Συν-εργασία, ο εργοδότης τους, θα έχει το δικαίωμα να μεταφέρει ακόμα και το σύνολο του προσωπικού του σε μειωμένο ωράριο. Να δουλεύουν δηλαδή τις μισές μέρες ή ώρες τον μήνα και εκείνος να τους καταβάλει τον μισό μισθό. Το υπόλοιπο 60% του μισού μισθού, το καταβάλλει το κράτος. Έτσι έχουμε καταρχάς μια μείωση μισθού, της τάξης του 20% στους εργαζόμενους.
Επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που θα βγάλουν σε αναστολή εργαζομένους έως 30 Ιουνίου, δεν θα μπορούν να απολύσουν κανέναν μέχρι τέλος Ιουλίου. Κανέναν εργαζόμενο δεν μπορούν να απολύσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Για τις επιχειρήσεις των αερομεταφορών, το πρόγραμμα «Συνεργασία» θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, απαγορεύεται ρητά η απόλυση όσων ενταχθούν στον εν λόγω μηχανισμό.
Με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας συνδέεται και το πρόγραμμα τρίμηνης επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Όσες επιχειρήσεις ενταχθούν σε αυτό, θα πρέπει να απασχολούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους (αυτό δεν σημαίνει απαγόρευση απολύσεων).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, φέτος στην Ελλάδα αναμένεται να χαθούν πάνω από 160.000 θέσεις εργασίας….