Τα αποτελέσματα του αλόγιστου lockdown και των απαγορεύσεων που επέβαλε η κυβέρνηση θα αρχίσουν να κορυφώνονται από 15 Ιουλίου οπότε και λήγει η προστασία από τις απολύσεις.

Σύμφωνα με υπολογισμούς 190.000 άνθρωποι θα χάσουν την δουλειά τους από 15 Ιουλίου, με τις επιπτώσεις να είναι δραματικές τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία.

Ήδη είχαμε τα πρώτα περιστατικά λιποθυμίας παιδιών & ηλικιωμένων λόγω πείνας.

Εργαζόμενος σε εταιρεία σεκιούριτι λέει «Δεν υπάρχουν ουσιαστικά δουλειές. Εγώ βρήκα για να αναπληρώσω άλλους. Αν είμαι καλός στη δουλειά μου θα εξακολουθήσω να εργάζομαι», αναφέρει ο ίδιος στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού για να προσθέσει: «Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Κι αυτό γιατί δεν ξέρω μετά τι θα κάνω».

Αυτό το καλοκαίρι της ανασφάλειας και της ανεργίας τέσσερις στους 10 εργαζόμενους δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους. Χιλιάδες εργαζόμενοι, μάλιστα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται τους επόμενους μήνες ενώ θα πλεύσουν σε «αχαρτογράφητα νερά» από τον Σεπτέμβριο.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο δημιουργήθηκε για να ανακόψει τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Κι αυτό γιατί μόλις σε δέκα μέρες εφαρμογής του 3.000 εργοδότες έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε αυτό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν νέες πιο βελτιωμένες κινήσεις ώστε αυτό να γίνει πιο δελεαστικό.

Ο κορωνοϊός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έφερε ανατροπές σε 1.232 συμβάσεις αορίστου χρόνου, που τον Μάιο του 2020 – παρά τα μέτρα – μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόληση και τώρα οι εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν λαμβάνοντας ακόμη και κάτω από το μισό τους μισθό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την αβεβαιότητα εντείνουν και οι εκτιμήσεις των εμποροβιοτεχνών ότι θα γίνουν 190.000 απολύσεις λόγω των μειωμένων τζίρων ενώ οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι φέτος η ύφεση θα ξεπεράσει το 8%.