Μπορεί να σχεδιάζεται για την ερχόμενη Δευτέρα η επανεκκίνηση της αγοράς, ωστόσο, χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις εστίασης που απειλούνται με αφανισμό κατά το ήμισυ, καθώς έχουν να δουλέψουν πάνω από δυο μήνες.
Συν τοις άλλοις, πολλοί είναι οι μαγαζάτορες που βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώσεις, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να απειλούνται και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, αναφέρθηκε στο λιανεμπόριο που σηκώνει ρολά τη Δευτέρα, αλλά και για την παράταση των χειμερινών εκπτώσεων που βρίσκεται προ των πυλών και μπορεί να σώσει έστω και στις… καθυστερήσεις την παρτίδα.
Ζήτησε δε, το μέτρο του click in shop να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις κι όχι μόνο για ένδυση, υπόδηση, κοσμηματοπωλεία.
Ωστόσο, για την εστίαση, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου…
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς αναφερόμενος στον Γολγοθά που ανεβαίνει η εστίαση και παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος που έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από τα lockdown, τόνισε: «Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο». Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια… Ιδια τραγική εικόνα και στο Κολονάκι με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο…
Συνεχίζοντας ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια. «Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε».
Στον αέρα 1.000.000 εργαζόμενοι
Συνεχίζοντας στον ίδιο δραματικό τόνο, ο κ. Καββαθάς είπε ότι «οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο»,. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε.
Κλείνοντας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου είπε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα», ενώ ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.