Σε σημαντική μείωση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την ηλεκτρική ενέργεια.
Η εβδομάδα που ξεκινά αναδεικνύεται κρίσιμη για την Ελλάδα, με τη Eurostat να ανακοινώνει την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσανατολίζεται σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων.
Ειδικότερα αναμένεται από τη Eurostat την Τετάρτη να ανακοινωθεί η πορεία του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας στον οποίο αναπτύχθηκαν αντίρροπες δυνάμεις όσον αφορά στην πορεία των τιμών.
Στην Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων τράβηξαν την ανηφόρα και αυτό οφείλεται βεβαίως στην αύξηση που παρατηρείται στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Αντίρροπη δύναμη υπήρξε η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που λειτούργησε προστατευτικά.
Παρόλα αυτά, η τιμή της αμόλυβδης, έχει ανατιμηθεί κατά τουλάχιστον 3,5% σε σχέση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 3,8%.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή μέσα σε ένα μήνα είναι 14,5%, κάτι που εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός ότι τον Ιανουάριο είχαμε την μείωση της κρατικής επιδότησης από τα 25 λεπτά το λίτρο στα 15 λεπτά.
Μειώσεις υπήρχαν στο φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή η μεγαβατώρα εν προκειμένω στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, διατίθεται προς 55 ευρώ από 66 ευρώ που ήταν το κλείσιμο της περσινής χρονιάς.
Αυτή η μείωση της τάξεως του 16% αναμένεται να περάσει το επόμενο χρονικό διάστημα στη λιανική του φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές λιανικής επηρεάζονται με καθυστέρηση ενός μηνός από τη στιγμή που θα υποχωρήσει η τιμή σε επίπεδο χονδρικής.
Όσον αφορά τώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα, η μείωση στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας ήταν πολύ μεγάλη τον Ιανουάριο. Τον Ιανουάριο φαίνεται ότι καταγράφεται πτώση της τάξεως του 31% σε σχέση με το Δεκέμβριο, οπότε μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως εκ τούτου, για τον τελικό καταναλωτή η τιμή λιανικής αναμένεται να διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα, δηλαδή περίπου 15 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Το μεγάλο πρόβλημα παραμένουν τα τρόφιμα, στα οποία και για τον Ιανουάριο είχαμε ανατιμήσεις. Ο πληθωρισμός θα κλείσει και τον Ιανουάριο πολύ πάνω από τα επίπεδα που θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήτοι το 2% που προβλέπει το καταστατικό της.
Ως εκ τούτου, περιμένουμε την Πέμπτη στη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών, μία ακόμη αύξηση με βάση τις εκτιμήσεις την πέμπτη κατά σειρά η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στις 50 μονάδες βάσης.