Το κόστος του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού έχει «εκτοξευτεί» καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί ακόμα και στα βασικά είδη.
Μέσα σε τρεις ημέρες, το αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν κατά ένα ευρώ. Έτσι για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων το αγοράσαμε 14,80 ευρώ ενώ την Πρωτοχρονιά θα κοστίσει 15,80 ευρώ το κιλό.
Το κόστος της παραδοσιακής βασιλόπιτας αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για τους οικοδεσπότες, καθώς η τιμή της και φέτος παραμένει ύψη.
Η βασιλόπιτα κέικ πωλείται στους φούρνους από 13 μέχρι 15 ευρώ το κιλό, στα ζαχαροπλαστεία από 13,90 μέχρι 17 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ ξεκινά από 11,71 και ξεπερνά τα 13 ευρώ το κιλό.
Η βασιλόπιτα τσουρέκι κοστίζει 10 έως 12 ευρώ στους φούρνους, έως 13,90 ευρώ στα ζαχαροπλαστεία και στο καλάθι των Χριστουγέννων στα σούπερ μάρκετ ξεκινά από 7 και ξεπερνά τα 9 ευρώ το κιλό.
Το κόστος του πρωτοχρονιάτικου δείπνου για έξι άτομα εκτινάσσεται έτσι στα 165 ευρώ, αν προσθέσει κανείς τις σαλάτες, τα τυριά, τα ποτά και τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα φρούτα για τους καλεσμένους.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το κόστος ανεβαίνει στα 300 ευρώ εάν συνυπολογιστεί στο δείπνο της παραμονής και το μεσημεριανό γιορτινό τραπέζι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.