ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

«Άλμα» τιμών στα σαρακοστιανά στην λαϊκή αγορά – Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Τι να προσέχουμε κατά την αγορά τους

«Άλμα» τιμών στα σαρακοστιανά στην λαϊκή αγορά – Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με τις τιμές στα σαρακοστιανά να εμφανίζουν αύξηση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ, Δημήτρης Μουλιάτος, μιλάει στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» για τις τιμές στα σαρακοστιανά.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει τις εξής τιμές:

Στα 17,80 το χταπόδι και οι χονδρές γαρίδες
– Καλαμάρι γόνος στα 11,90!
– 15,90 το χονδρό φρέσκο καλαμάρι
– Στα 39,80 η γαρίδα tiger

Στις ελληνικές θάλασσες κυκλοφορούν 4 είδη:

  • Η κόκκινη, που φτάνει τα 7-8 εκ., αλιεύεται σε όλη την Ελλάδα (περισσότερο στο βόρειο Αιγαίο), από αρχές Οκτώβρη μέχρι τέλη Μάη.
  • Η γαρίδα με χρώμα γκρι-σταχτί (πολλοί την αποκαλούν γάμπαρη) φτάνει μέχρι και τα 15 εκ., αλιεύεται στον Αμβρακικό, στον Πλαταμώνα και αλλού όλο το χρόνο και ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι.
  • Το συμιακό γαριδάκι φτάνει περίπου τα 3-4 εκ. Αλιεύεται όλο το χρόνο, εκτός από Μάιο-Ιούλιο. Μεγαλύτερη παραγωγή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
  • Η έντονα κόκκινη γαρίδα, που φτάνει και τα 13 εκ., προέρχεται από την Κοιλάδα Αργολίδας, την Καλαμάτα, την Πύλο και το Ιόνιο πέλαγος. Από αρχές Οκτώβρη μέχρι τέλη Μάη.

Αυτές οι κατηγορίες -και ειδικά η τελευταία- κυκλοφορούν σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά. Η ελληνική παραγωγή καλύπτει περίπου το 30% της κατανάλωσης, ενώ το υπόλοιπο 70% καλύπτεται από εισαγωγές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι προσέχουμε κατά την αγορά;

  • Βλέποντας μεγάλη γαρίδα να πουλιέται ως ελληνική, την προσπερνάμε· δεν υπάρχει μεγάλη ελληνική γαρίδα. Οι ελληνικές, στην καλύτερη περίπτωση, δεν ξεπερνούν τα 15 εκ.
  • Προσέχουμε την εποχικότητα.
  • Καλλιεργούμε σχέση εμπιστοσύνης με τον ψαρά, είτε αυτός είναι σε αγορά είτε σε ιχθυοπωλείο. Κάνουμε ερωτήσεις, ζητάμε να δούμε το καρτελάκι με τις πληροφορίες – οι πωλητές αλιευμάτων είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν ευκρινώς την προέλευση, τον τρόπο και την ημερομηνία αλίευσης.
  • Επιλέγουμε ανάλογα με το πορτοφόλι μας αλλά και τη χρήση για την οποία προορίζονται, καθώς κάποια μαγειρέματα μας επιτρέπουν πιο οικονομικές επιλογές!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.