ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ειδικό ρόλο «κατευνασμού» των βουλευτών της ΝΔ αναλαμβάνει η Ντόρα...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Αναδρομικά έως 16.000 ευρώ θα πάρουν 850.000 συνταξιούχοι εντός του 2025

Εντός του επόμενου έτους θα επιταχυνθεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων που υπολογίζονται σε 100.000

Αναδρομικά έως 16.000 ευρώ θα πάρουν 850.000 συνταξιούχοι εντός του 2025

Αναδρομικά ύψους έως 16.000 ευρώ θα πάρουν εντός του 2025 συνολικά 850.000 συνταξιούχοι τεσσάρων κατηγοριών που σχετίζονται με τους επανυπολογισμούς της παράλληλης ασφάλισης και τις διαφορετικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις και την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τα δώρα στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και την έκδοση 100.0000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Απογευματινή», το αντίστοιχο αίτημα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο φέρνει ένα βήμα πιο κοντά περίπου 400.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει και αναμένουν εντός του Οκτώβρη την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.

Οι συγκεκριμένοι θα λάβουν εντόκως αναδρομικά έως 4.1000 ευρώ ως επιστροφή περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016.

Αντιστοίχως, έχουν δοθεί αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους για το 11μηνο στις περικοπές των κύριων συντάξεων. Σε περίπτωση επέκτασης της απόφασης το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει με αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδρομικά που διεκδικούν με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Σημειώνεται ότι για συνταξιούχους του τέως ΙΚΑ τα αναδρομικά υπολογίζονται από 450 έως 2.500 ευρώ.

Για συνταξιούχους από ταμεία ΔΕΚΟ και τράπεζες τα αναδρομικά θα είναι από 1.111 έως 4.100 ευρώ, ενώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες των συνταξιούχων τα αναδρομικά θα κυμαίνονται μεταξύ 750 και 3.700 ευρώ.

Πρόκειται για αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις που αφορούν 200.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από το 2015 και μετά και συγκεκριμένα για τα χρόνια εκείνα που ο ΕΦΚΑ δεν είχε εκσυγχρονίσει το λογισμικό του σύστημα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο επανυπολογισμός.

Τα αναδρομικά σε αυτές τις περιπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και τις 13.000 ευρώ και προέρχονται από την προσαύξηση των επιπλέον εισφορών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιο κερδισμένοι είναι οι συνταξιούχοι από επικουρικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που άρχισαν να στέλνουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, ζητώντας να επανυπολογιστεί η επικουρική τους και να πάρουν αύξηση και αναδρομικά.

Η προσαύξηση αφορά το τμήμα επικουρικής που αντιστοιχεί στα έτη μέχρι το 2014, εφόσον τα έτη αυτά οι ασφαλισμένοι ανήκαν σε επικουρικά ταμεία με εισφορές επικουρικής ασφάλισης άνω του 6% και συγκεκριμένα από 10% έως 17,5%.

Διπλές κρατήσεις

Μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση αναδρομικών ποσών έως 16.000 ευρώ από παράλληλη ασφάλιση σε 150.000 δικαιούχους, αφού προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει το θέμα για τους διπλά σφαλισμένους πριν από το 2016, οι οποίοι δεν έλαβαν το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης.

Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι με ελάχιστο χρόνο σε δεύτερο Ταμείο τα 15 έτη δεν θα λάβουν διπλή, αλλά στην υπάρχουσα σύνταξη θα προστεθεί επιπλέον το δεύτερο αναλογικό κομμάτι και αυτό γιατί το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο συγχώνευσης των παράλληλων συντάξεων σε μία.

Επίσης, θα γίνει επανέλεγχος όσον αφορά την ορθότητα των υπολογισμών της δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης και των κρατήσεων, καθώς εκτιμάται ότι στο υπάρχον λογισμικό που τρέχει τις συντάξεις αυτές υπάρχουν λάθη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, εντός του 2025 θα επιταχυνθεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων που υπολογίζονται σε 100.000 και θα δοθούν αναδρομικά μέχρι 6 έτη καθώς αφορούν περιπτώσεις με μη μηχανογραφημένα ένσημα, τα οποία καταμετρώνται με το χέρι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.