Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι πολίτες δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην κορυφή της λίστας με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δεν μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό το 2021 βρέθηκε η Βουλγαρία, με 24%. Ακολούθησε η Λιθουανία με 23%, η Κύπρος με 19%, η Ελλάδα με 18% και η Πορτογαλία με 16%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούσαν να ζεστάνουν το σπίτι τους ήταν κάτω από 1% στη Φινλανδία και κάτω από 2% σε Σουηδία, Σλοβενία και Αυστρία.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Economist, η ακριβή ενέργεια ενδέχεται να σκότωσε περισσότερους Ευρωπαίους κατά τον περσινό χειμώνα από ό,τι ο κορωνοϊός.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να θερμάνουν σωστά τα σπίτια τους, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων. Τον Νοέμβριο ο Economist προέβλεψε ότι το ακριβό ρεύμα μπορεί να οδηγήσει σε 22.000 έως 138.000 θανάτους. Τελικά, ο αριθμός ανήλθε κάπου στη μέση, ήτοι στις 68.000.
Σύμφωνα πάντα με τον Economist, παρατηρείται ευθεία αντιστοίχιση μεταξύ της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και του αυξημένου κόστους θέρμανσης.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι θάνατοι στην Ευρώπη μπορεί να ήταν ακόμη περισσότεροι εάν οι κυβερνήσεις δεν παρενέβαιναν στις αγορές ενέργειας. Σε 23 χώρες που δόθηκαν επιδοτήσεις για το ρεύμα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σώθηκαν 26.600 άνθρωποι.