«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας» δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο Κωστής Χατζηδάκης.
Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις καθώς η εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών δείχνει διαφορετικά αποτελέσματα.
Χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία έχουν επιτύχει σημαντική μείωση του πληθωρισμού και αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών τους μέσω της μείωσης του ΦΠΑ.
Η Εμπειρία Άλλων Χωρών
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η μείωση του ΦΠΑ έχει εφαρμοστεί ως μέτρο ανακούφισης της οικονομίας και των καταναλωτών.
Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είχε ως αποτέλεσμα την άμεση πτώση των τιμών στα ράφια των καταστημάτων, με τους καταναλωτές να επωφελούνται από αυτή την κίνηση.
Παρόμοια, στη Γερμανία, η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια οδήγησε σε σημαντική μείωση του κόστους ζωής για τους πολίτες, βελτιώνοντας την οικονομική τους κατάσταση.
Η ελληνική κυβέρνηση, αντιθέτως, διατηρεί υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, με τον Υπουργό να υποστηρίζει ότι μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομική αστάθεια.
Επίσης, ο Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι η μείωση θα περάσει στους καταναλωτές, παραβλέποντας παραδείγματα από άλλες χώρες όπου αυτό συνέβη.