Οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνονται στο Ευρωβαρόμετρο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022.

Με την έρευνα να έχει διενεργηθεί πριν την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, 9 στους 10 Έλληνες έκριναν ότι η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση («κακή», EL:89%, EU27:59% για εκάστοτε εθνική οικονομία), καταγράφοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό πανευρωπαϊκώς.

Ανησυχία

Εμφανίζονταν ικανοποιημένοι από την καθημερινή τους ζωή σε ποσοστό 55% (έναντι 81% του ευρωπαϊκού ΜΟ), ενώ θεωρούσαν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν είναι ικανοποιητική (EL:83% υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας μαζί με αυτό της Βουλγαρίας, EU27:55% εκάστοτε εθνική κατάσταση).

Το ποσοστό των Ελλήνων που δήλωναν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι το υψηλότερο της έρευνας (EL: 85%, EU27:55%). Κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα το 55% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι σε βάθος χρόνου οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι οι ίδιες, ενώ το 22% προέβλεπε επιδείνωση (EU27:15%).

Σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, οι Έλληνες ερωτηθέντες προέβλεπαν ότι θα είναι ίδια ή χειρότερη (37%), με τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ευρωπαίους πολίτες να διαμορφώνονται σε 38% (ίδια) και 28% (χειρότερη) για την κατάσταση της εκάστοτε εθνικής οικονομίας.

Ένα στα δύο νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες

Σχετικά με τα οικονομικά της οικογένειας και του νοικοκυριού, ένας στους δύο Έλληνες φαινόταν να αγωνιά για την κάλυψή τους (49% έναντι 26% στην ΕΕ). Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού όσων δυσκολεύονταν – ήδη πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας – να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς (77% αθροιστικά, δηλ. 29% τις περισσότερες φορές & 48% κατά καιρούς) με τον μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στο 33%.

Μόνο ένα 23% φαίνεται να μην αντιμετώπισε καμία δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να απέχει σημαντικά ευρισκόμενος στο 66%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, οι Έλληνες εμφανίζονταν λιγότερο καθησυχασμένοι από τους υπόλοιπους ευρωπαίους σχετικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους (EL:50%,EU27:72%).