Αίτημα για πιλοτική δίκη κατέθεσε η ΔΕΗ στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να αντικρούσει τις μαζικές προσφυγές της ΕΚΠΟΙΖΩ και του Ινστιτούτου Καταναλωτών εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Στόχος της Επιχείρησης (πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν καταφύγει και ιδιώτες πάροχοι) είναι να κριθεί η υπόθεση σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο και να χτυπηθεί στην ρίζα του ένα νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω» που ισχυροποιείται και κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η ΔΕΗ κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να παρακάμψει τις αποφάσεις άλλων δικαστηρίων και πιθανώς αντικρουόμενων μεταξύ τους δικαστικών αποφάσεων, με στόχο να ξεκαθαρίσει μια και καλή την τύχη όσων προσφυγών έχουν υποβληθεί εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Σε 15 μέρες θα αποφανθεί το δικαστήριο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακρόαση των φορέων προκειμένου να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε πιλοτική δίκη ή όχι αναμένεται στις 14 Ιουνίου, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα μεταθέσει και την πρώτη συλλογική αγωγή, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη 1 Ιουνίου.
Στα νομικά επιτελεία πάντως των καταναλωτών προσανατολίζονται σε έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να εμποδίσουν τις διακοπές ρεύματος πριν την εκδίκαση της υπόθεσης.
Η ανησυχία της ΔΕΗ αλλά και των άλλων παρόχων ενέργειας είναι ότι έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον τέσσερις δικαστικές αποφάσεις για ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες μάλιστα διατάσσουν να μην διακοπεί το ρεύμα ακόμη και αν δεν έχει καταβληθεί ο λογαριασμός ρεύματος.
Τί ζητούν οι οργανώσεις
Η προσφυγή του ΙΝΚΑ (συνασπίζει 1.700 πολίτες) αλλά και της ΕΚΠΟΙΖΩ στρέφεται κατά της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, με την οποία μετακυλίεται στους καταναλωτές όλο το βάρος των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών καυσίμων.
Οι οργανώσεις ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίμαχη ρήτρα και υποστηρίζουν ότι ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς, χωρίς να γνωρίζουν την σημασία και πώς λειτουργεί και χωρίς να έχουν συναινέσει σε αυτή.
Η ΔΕΗ ενσωμάτωσε την ρήτρα αναπροσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο καθ΄υπόδειξη και την Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την αντικατέστησε με την ρήτρα ρύπων βάσει της οποίας, η χρέωση της κιλοβατώρας συνδέεται με την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά.
Η ενσωμάτωση της ρήτρας συνοδεύτηκε με εκπτώσεις 30% στα τιμολόγια, τις οποίες μάλιστα αναγνώρισε πρόσφατα και η ΡΑΕ στο πόρισμα για τα υπερέσοδα. Συνολικά από την έκπτωση αυτή ο Ρυθμιστής έχει αφαιρέσει από την ΔΕΗ 330 εκ. ευρώ.
Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ο νομικός εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ, κ. Αλέξης Αλεξόπουλος, δήλωσε ότι καθημερινά στην Γενική Γραμματεία της ομοσπονδίας καταναλωτών (ΙΝΚΑ), καταγγέλλονται αντίστοιχες περιπτώσεις. «Έχουμε ένα τετραπλασιασμό όχι του κόστους, αλλά της ρήτρας αναπροσαρμογής που εξοντώνει τα νοικοκυριά».
Όπως είπε, όταν έρχεται στο τετράμηνο λογαριασμός 1100 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και όχι για το ρεύμα, η μόνη λύση είναι η προσφυγή στα δικαστήρια».
Στο πλαίσιο αυτό καλεί τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τη ΡΑΕ να παρέμβουν στο δικαστήριο και να ζητήσουν να ελεγχθεί η ρήτρα και εφόσον είναι παράνομη, οι πάροχοι να γυρίσουν τα χρήματα πίσω.
Τί είναι η πιλοτική δίκη
Η πιλοτική δίκη, προβλέπεται με διάταξη που ψηφίστηκε από την βουλή το περασμένο Φθινόπωρο και επιλέγεται για υποθέσεις που αφορούν πολύ κόσμο και για τις οποίες εκκρεμεί πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται πιο σύντομα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου και επιλύοντας το θέμα πιο γρήγορα και σε κεντρικό επίπεδο.