Η ακρίβεια συνεχίζει να «σαρώνει» την ελληνική αγορά, καθώς δεν έχουν «τέλος» οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 11,2% στα νερά και αναψυκτικά, 7,46% στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 6,78% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη, 6,67% σε ξηρούς καρπούς και σνακ.
Στον αντίποδα, οι τιμές των τυροκομικών υποχώρησαν κατά 3,70%, των γαλακτοκομικών κατά 3,39% και των χαρτικών κατά 1,22%.
Ωστόσο, την ίδια ώρα επικρατεί προβληματισμός σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών σε φρούτα και λαχανικά.
Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις κατηγορίες αυτές είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με την Ευρώπη.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που φέρνει στο «φως» η ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των λαχανικών στην Ελλάδα «τρέχουν» με 6,5% τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι στο 0,6%.
Στα φρέσκα φρούτα, πάλι ο ρυθμός αύξησής των τιμών στη χώρα μας είναι στο 12,2% τη στιγμή πού στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 6,3%.
Η απάντηση των παραγωγών
Από την πλευρά της, οι παραγωγοί αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην αύξηση του κόστους παραγωγής και υποστηρίζουν πως κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε παραγωγική διαδικασία για τις καινούριες σπορές και οι πρώτες ύλες έχουν τριπλασιαστεί», τόνισε ο παραγωγός Ανέστης Καρυπίδης.