Μετά την έκθεση της Moody’s τον περασμένο Σεπτέμβριο στην οποία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε κρατήσει για μια ακόμη φορά αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου σε Βa1, χωρίς να την εισάγει στην επενδυτική βαθμίδα, τώρα ένας άλλος οίκος αξιολόγησης η Standard and Poor’s, διατήρησε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα «ΒΒΒ-» περιοριζόμενο μόνο στην θετική προοπτική.
Να σημειωθεί ότι η βαθμολογία “BBB-” δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα. Η επενδυτική βαθμίδα ξεκινά συνήθως από το “BBB+” και άνω.
Οι βαθμολογίες κάτω από το “BBB+” θεωρούνται ως “speculative grade” (Επενδυτική βαθμίδα κινδύνου ή ομόλογα υψηλού κινδύνου) ή “junk bonds” και δεν θεωρούνται ασφαλείς για επενδύσεις από πολλούς θεσμικούς επενδυτές.
Γενικά τόσο το Ba1 της Moody’s όσο και το BBB- της Standard & Poor’s εκφράζουν παρόμοια επίπεδα πιστοληπτικής ικανότητας.
Και οι δύο βαθμολογίες τοποθετούν την Ελλάδα ακριβώς κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Είναι βαθμολογίες που θεωρείται ότι έχουν υψηλότερο επίπεδο κινδύνου σε σύγκριση με την επενδυτική βαθμίδα, αλλά ταυτόχρονα θεωρείται ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την οικονομική της κατάσταση.
Στην τελευταία του αξιολόγηση, τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος αναβίβασε μόνο την προοπτική της ελληνικής οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική».
Στην προηγούμενη αξιολόγηση η S&P είχε προβλέψει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ο διεθνής οίκος είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από τον αντίστοιχο της €ζώνης, τουλάχιστον έως το 2027.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες αξιολογήσεις της φετινής χρονιάς, η Fitch Ratings θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο στις 22 Νοεμβρίου και η Scope στις 6 Δεκεμβρίου.
Όπως και να έχει ο επενδυτικός οίκος βλέπει αυτό που ξέρουν όλοι:
Η χώρα δεν παράγει τίποτα και απλά όλοι προσφέρουν υπηρεσίες ο ένας στον άλλον…