Το ερώτημα «Γιατί το 53% του χρυσού της Ελλάδας φυλάσσεται εκτός της χώρας;» αναδύεται σήμερα με την επιβεβαίωση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι μόνο «το 47% του χρυσού της Ελλάδας βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο (το ανακαινισμένο, μια που σήμερα έγινε η τελετή εγκαινίων του) της ΤτΕ».
«Το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%)» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδος δεν έχει στο εξωτερικό τέτοιο τμήμα του εθνικού πλούτου. Και ούτε είναι μόνο θέμα εχέγγυων για τα δανεικά των Μνημονίων
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποθέματα του ελληνικού χρυσού ήταν 112,75 τόνοι στο γ’ τετράμηνο του 2016 από 112,72 τόνους στο δεύτερο τετράμηνο του ίδιου έτους.
Τα αποθεματικά χρυσού κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κυμαίνονταν στους 114,09 τόνους από το 2000 έως το 2016.
Σε αυτή την περίοδο, τα αποθέματα έφτασαν στην ανώτερη τιμή τους στο τέταρτο τρίμηνο του 2000 με 132,56 τόνους και στην χαμηλότερη τιμή τους στους 107,21 τόνους την ίδια περίοδο το 2003.
Το αν η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει τον συνολικό ελληνικό χρυσό ή μόνο όσα αποθέματα βρίσκονται στην Ελλάδα είναι άγνωστο.
Στις 31/12/2012 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και νυν διοικητής της ΤτΕ, είχε δηλώσει εγγράφως στη Βουλή ότι «στις 31.12.2012 τα αποθέματα φυσικού χρυσού ήταν 3.760 χιλιάδες ουγγιές, αξίας 4,74 δισ. ευρώ, από τα οποία το ήμισυ φυλάσσεται στην ΤτΕ και το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στην Ελβετία».
Δύο χρόνια αργότερα και με βάση τον ισολογισμό της 31ης/12/2015 στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδας περιλαμβανόταν «χρυσός και απαιτήσεις σε χρυσό» αξίας 4.655.876.333 ευρώ (από 4.720.522.384 το 2014). Το βάρος του δε, ανερχόταν σε 148,8 τόνους.
Έτσι περισσότερος από τον μισό χρυσό της Ελλάδας βρίσκεται σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ελβετία (τράπεζα UBS). Για ποιο λόγο η μισή ποσότητα βρίσκεται εκτός Ελλάδος δεν έχει διευκρινιστεί.
Μόνο ο γερμανικός χρυσός φυλασσόταν εκτός Γερμανίας (ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία), για όσο καιρό υπήρχε ο κίνδυνος πολέμου και προέλασης των Σοβιετικών, αλλά τώρα έχει επιστραφεί.
Κρίσιμο στοιχείο: Ο ελληνικός χρυσός στην Βρετανία, δηλαδή το 20% πρέπει να θεωρείται ήδη διαγραμμένος από τα αποθεματικά και δεν πρόκειται να επιστραφεί ποτέ στη χώρα!
Οι Βρετανοί τον παρακράτησαν ως «πολεμικές δαπάνες των ελληνικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής» στον Β’ΠΠ αν και η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την απώλειά του και τυπικά μας ανήκει, αλλά ουσιαστικά έχει κατασχεθεί από την Βρετανία!
Εκτός αυτού, ένα σημαντικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, είναι εάν κάποιος έχει δει τον χρυσό που φυλάσσεται εκτός Ελλάδος;
Όχι!
Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την καταμέτρηση των αποθεμάτων και για τον επανέλεγχό τους από καμία αρμόδια αρχή.
Τα μόνο πραγματικά δεδομένα είναι ότι:
Θα επαναπατριστεί ο χρυσός πίσω στη Ελλάδα; Ποτέ!
Ήδη ο χρυσός που φυλάσσεται στη Βρετανία από την εποχή του Β΄ΠΠ έχει κατασχεθεί (πού και να μην είμασταν σύμμαχοι με την Βρετανία)…
Η υπόθεση και η μοίρα του ελληνικού χρυσού είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο στοιχείο της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.