«Σαρωτικές» είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στο επίδομα ανεργίας, καθώς οι άνεργοι με προϋπηρεσία και μισθούς υψηλότερους από τον κατώτατο, θα λαμβάνουν αυξημένο επίδομα.
Το νέο σύστημα στήριξης των ανέργων, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), θα οριστικοποιηθεί εντός του επόμενου διαστήματος, καθώς ο ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπόνηση ειδικής μελέτης για το θέμα, φαίνεται πως καταλήγει στο τελικό σενάριο.
Αυτό προβλέπει:
• Τη συγχώνευση του επιδόματος ανεργίας και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.
• Την κλιμάκωση της παροχής ώστε κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας ο δικαιούχος να λαμβάνει υψηλότερο ποσό, το οποίο με την πάροδο των μηνών θα φθίνει.
• Τη λήψη ενός επιπλέον ποσού, το οποίο επίσης θα δίνεται αναλογικά με βάση τον χρόνο συνεχόμενης εργασίας και το ύψος των εισφορών που καταβλήθηκαν, και κατά συνέπεια και το ύψος των μισθών του δικαιούχου κατά την περίοδο της εργασίας του.
Στην πράξη το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται σε όλους, ανεξάρτητα από τα έτη προϋπηρεσίας, και θα είναι όπως και σήμερα, στο 55% του εκάστοτε κατώτατου μισθού.
Εάν δηλαδή ο κατώτατος αυξηθεί από 1ης Απριλίου στα 830 ευρώ, το επίδομα θα ανέρχεται στα 456,5 ευρώ για 12 μήνες. Θα δίνεται όμως εμπροσθοβαρώς, χωρίς σωρευτικά το ποσό να διαφοροποιείται.
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά ένας άνεργος για 12 μήνες θα λάβει ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και μισθού επίδομα της τάξης των 5.478 ευρώ, το οποίο όμως κατά τους πρώτους, δύσκολους μήνες της ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο, και θα βαίνει μειούμενο προκειμένου να υπάρχει μια επιπλέον πίεση προς τον άνεργο να αναζητήσει εργασία.
Εφόσον ο άνεργος ήταν εργαζόμενος για συνεχόμενα χρόνια, 4 ή 6 βάσει του πιθανότερου σεναρίου, τότε γίνεται αυτόματα δικαιούχος και ενός επιπλέον ποσού, το οποίο βέβαια θα εξαρτάται και αυτό από τα έτη προϋπηρεσίας.
Θα κλιμακώνεται δηλαδή ώστε να λαμβάνει υψηλότερο -ανταποδοτικότερο- ποσό όποιος έχει περισσότερα έτη στην αγορά εργασίας, αλλά και σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλει.