ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Έκθεση-«βόμβα» της ΕΕ για την ελληνική οικονομία: «Έρχεται μεγάλη καταστροφή αν δεν συμβεί κάτι το δραστικό»

Κατάρρευση του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών, μηδενικές χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες, η χαμηλότερη στην Ευρώπη αύξηση παραγωγικότητας, μηδενικές επενδύσεις!

Έκθεση-«βόμβα» της ΕΕ για την ελληνική οικονομία: «Έρχεται μεγάλη καταστροφή αν δεν συμβεί κάτι το δραστικό»

Η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που ζει με επιδοτήσεις και δανεικά αποτελεί το κεντρικό θέμα έκθεσης της ΕΕ για την χώρα: Το Ecofin έδειξε το τι έρχεται στα συμπεράσματά του: Φτώχεια ακόμα πιο μεγάλη από σήμερα..

Μεγάλη υστέρηση σε παραγωγικότητα και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, τεράστιες εισαγωγές λόγω αδυναμίας της εσωτερικής παραγωγής και συνεπώς μεγάλο έλλειμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, καθώς οι εξαγωγές δείχνουν επίσης εικόνα κατάρρευσης!

Έτσι, έχουμε:

  1. Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Μάιο οι καθαρές εξαγωγές αγαθών (χωρίς  καύσιμα και πληθωρισμό) συρρικνώθηκαν κατά 3,2%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3%! Αυτό σημαίνει 5% αύξηση του ελλείματος!

Μιας οικονομίας που χρωστά σε κρατικό επίπεδο 400 δισ. ευρώ, έχει έλλειμα κάπου στο 170% επί του ΑΕΠ.Στο Μνημόνιο μπήκαμε με 320 δισ. ευρώ χρέος και 125% επί του ΑΕΠ. 

Σήμερα εμφανίστηκαν δηλώσεις του επικεφαλής της ΤτΕ και εγχώριου αντιπροσώπου των δανειστών, εκ της θέσεως του, .Σουρνάρα που υποστήριζε ότι «σε 40 χρόνια η Ελλάδα θα δει το έλλειμμά της να μειώνεται στο 60% του ΑΕΠ»!

Τα ίδια έλεγαν και το 2010 για το 2030. Το ερώτημα είναι πλέον αν θα υπάρχει η Ελλάδα όπως την ξέρουμε, σε επίπεδο εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας, σε 40 χρόνια με τον ρυθμό εξαφάνισης των Ελλήνων εις το γένος, κατοίκων της χώρας.

 2. Ο βασικός άδηλος πόρος που είναι ο τουρισμός, παρά τα ευφάνταστα ρεπορτάζ των φιλοκυβερνητικών καναλιών, πάει «άπατος» και σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν φτάνει για να σώσει την παρτίδα στο εξωτερικό άνοιγμα της χώρας.

Όταν μια Ισπανία έχει 100 εκατ. τουρίστες και η Τουρκία πάνω από 45 εκατ., η Ελλάδα με το ζόρι προσπαθεί να ξεπεράσει τα 20 εκατ. αφίξεων με ελάχιστη κατά κεφαλή δαπάνη της τάξης των 500 ευρώ.

   3. Εισάγουμε σχεδόν διπλάσια σε αξία αγαθά από όσα εξάγουμε…

Το πρόβλημα είναι πρακτικά άλυτο.

Γιατί; Γιατί η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ!

«Υπάρχει σημαντικό και συνεχιζόμενο χάσμα μεταξύ της ελληνικής ωριαίας παραγωγικότητας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και της αντίστοιχης παραγωγικότητας της ΕΕ, δεδομένου ότι το 2023 η παραγωγικότητα της Ελλάδας ανήλθε στο 57,4% του μέσου όρου της ΕΕ» επισημαίνει η έκθεση της ΕΕ.

Επίσης η Κομισιόν λέει πως «το πολύ χαμηλό επίπεδο των συνολικών επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για την αύξηση της παραγωγικότητας». 

     4. Το 2023 οι καθαρές δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά οι καθαρές ιδιωτικές επενδύσεις σε αξία είναι από τις πιο χαμηλές στην ΕΕ αναφέρει η ίδια έκθεση.

Δηλαδή δεν υπάρχουν επενδύσεις! Και όμως η κυβέρνηση και τα καλοταϊσμένα φερέφωνά της λένε ακριβώς το αντίθετο: «Κύμα επενδύσεων»!

Και το «κερασάκι στην τούρτα» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης:

     5. «Η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή επενδυτικών αγαθών, γεγονός που καθιστά τις επιχειρήσεις ευάλωτες σε διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και σε απρόβλεπτες εξελίξεις των τιμών παραγωγού.

    6. Η Ελλάδα λοιπόν δεν έχει καταφέρει να εξάγει σημαντικής αξίας αγαθά, αλλά και στις εισαγωγές της δεν έχει επωφεληθεί όσο θα μπορούσε  από τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς.

    7. Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο βαθμό ενσωμάτωσης στην ενιαία αγορά, καθώς ο μέσος όρος των εισαγωγών και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αντιπροσώπευε το 2022 μόλις το 21,9 % του ΑΕΠ, έναντι 46 % που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ»!

Και καταλήγει:

   8. Οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας είναι μέτριες (Μπα; τι έγιναν οι φοβερές και τρομερές “strart up” παρεούλες που «θα μεταμόρφωναν την ελληνική οικονομία»;), η πρόσβαση σε χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι δυσχερής (σ.σ.: πρακτικά δεν υπάρχουν τράπεζες που να χρηματοδοτούν τους πολίτες, παρά μόνον να λεηλατούν το ευρωπαϊκό χρήμα) και οι ληξιπρόθεμες οφειλές  επηρεάζουν τη ρευστότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι δείχνουν όλα αυτά; Μια οικονομία-«καρυδότσουφλο» που στην πρώτη διεθνή αναταραχή των αγορών θα καταρρεύσει! Η επανάληψη του 2008 δεν είναι μακριά…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.