Μέχρι τα 15 ευρώ φτάνει η τιμή της χωριάτικης σαλάτας, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να υποστηρίζουν πως αιτία της αύξησης είναι τα αυξημένα έξοδα των καταστημάτων, που μετακυλούν στα πιάτα που σερβίρουν στο κατάστημα.
Σύμφωνα με τον Ant1, μία χωριάτικη σαλάτα, κοστίζει στους επαγγελματίες γύρω στα 3,5 ευρώ, ωστόσο, μπορεί να φτάσει στο τραπέζι των καταναλωτών, ακόμα και τα 15 ευρώ, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, ή τα νησιά.
Οι επιχειρηματίες, για να δικαιολογήσουν την αύξηση υποστηρίζουν πως τα έξοδα του καταστήματος είναι αυξημένα, με τις ανατιμήσεις στα σερβιριζόμενα πιάτα, να είναι αναπόφευκτες.
Συγκεκριμένα, για την Παρασκευή της παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας απαιτείται:
- Μισό κιλό ντομάτες – 0,85 λεπτά
- Μισό αγγούρι – 0,45 λεπτά
- 50 γρ. κρεμμύδια και πιπεριές – 0,36 και 0,18 λεπτά
- 70 γρ. φέτα – 0,88 λεπτά
- 30 γρ. ελιές – 0,33 λεπτά
- 50 γρ. ελαιόλαδο (με βάση τα 12 ευρώ η τιμή του λίτρου) – 0,60 λεπτά
Από την πλευρά τους οι καταναλωτές εκφράζουν τη δυσαρέσκιά τους για την υπερβολική αύξηση που παρουσιάζει το κλασικό ελληνικό πιάτο.