Παράταση μίας εβδομάδας για τους 400.000 φορολογούμενους πολίτες που δεν έχουν υποβάλλει ακόμα την φορολογική τους δήλωση.

Η εβδομάδα της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινά για περίπου 400.000 φορολογούμενους που δεν έχουν ακόμα υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Μέχρι στιγμής οι υπόχρεοι πληρωμής φόρου ανέρχονται στο 34,3% των δηλώσεων φυσικών προσώπων που έχουν υποβληθεί και έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Στην πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, δηλαδή για το 46,08% ενώ επιστροφή φόρου θα λάβουν σε ποσοστό 19,62%.

Για τους υπολοίπους εκ των 400.000 που δεν θα υποβάλουν δήλωση μέχρι και την Παρασκευή, ο νόμος τους επιφυλάσσει πρόστιμα, καθώς το ΥΠΟΙΚ μετά και από την ολιγοήμερη παράταση δεν έχει σκοπό να περιμένει άλλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα πρόστιμα

  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό αποτέλεσμα ή πιστωτικό υπόλοιπο φόρου και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου άνω των 100 ευρώ, τότε:
  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο ή επιπλέον χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβληθεί πρόστιμο.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε:
  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.