Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ότι οι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενες που απέκτησαν παιδί μετά τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, θα λάβουν την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.
Επίσης, το επίδομα μητρότητας θα χορηγηθεί και στις μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες, έως σήμερα, αποκλείονταν, λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταμείων τους (π.χ. ασφαλισμένες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ και έμμισθες ασφαλισμένες του π. ΕΤΑΑ).
Το νέο επίδομα μητρότητας διάρκειας εννέα μηνών, θα είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μικτά, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα προβλέπεται αναδρομικότητα τεσσάρων μηνών για να μη το χάσουν όσες μητέρες γέννησαν λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς.
Πάντως, σύμφωνα με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου θα λάβουν αυτομάτως και αυξημένο επίδομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο νέος μισθός -συνεπώς και το επίδομα για τις νέες μητέρες- θα διαμορφωθεί μεταξύ 820 ευρώ και 830 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.
Να σημειωθεί πως ειδικά για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της παροχής προβλέπεται από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν ο δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον Φορέα.
Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα, καθώς η μητέρα μπορεί να του μεταβιβάσει έως επτά μήνες το δικαίωμα της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, με στόχο τη συνολική προστασία της γονεϊκότητας, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις ίδιες παροχές, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.