Να βρεθεί μία φόρμουλα έτσι ώστε να τηρηθεί το γράμμα του νόμου, αλλά παράλληλα η Πολιτεία να μην εξαντλήσει την αυστηρότητά της, με την πιστή εφαρμογή των διατάξεων, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις επιχειρήσεις που «συνελήφθησαν» να μην έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, σε ότι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή και ως εκ τούτου καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της ενίσχυσης και μάλιστα εντόκως.

Η πρόταση που φαίνεται κερδίζει έδαφος, αλλά μένει να βρεθεί η φόρμουλα, είναι ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρξε «οριακή» παραβίαση των όρων χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, τότε για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις η οφειλή που έχει βεβαιωθεί θα διαγραφεί ενώ για τις υπόλοιπες θα εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου.

Οι πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα ότι κάποιος επιχειρηματίας είχε μέσο όρο απασχόλησης στο 4,95 και όχι στο 5 ή αν η πρόσληψη έγινε στις 3 του μήνα και όχι την 1η του μήνα.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που έχουν «ξεχάσει» ή ακόμη και να υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται η υποβολή ενστάσεων από τους φορολογούμενους που έχουν κληθεί να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις από τις οποίες θα κριθεί τελικά πόσες επιχειρήσεις θα τη γλιτώσουν.

Οι σχετικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο βλέπει θετικά το αίτημα της αγοράς για ελαστική αντιμετώπιση των παραβάσεων αναφορικά με τις προϋποθέσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής κυρίως όσον αφορά την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 18.000 φορολογούμενοι έλαβαν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ με το οποίο καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, με το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί να υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Οι παραβάσεις

Ο έλεγχος έδειξε ότι όσοι έλαβαν κλήση από την ΑΑΔΕ δεν είχαν τηρήσει έναν ή περισσότερους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας. Συγκεκριμένα:

Δεν τήρησαν τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δεν είχαν υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλλει ούτε ένα δικαιολογητικό.

Δεν είχαν υποβάλλει το έντυπο Ε3 μαζί με τη φορολογική δήλωση το 2019.

Δεν είχαν υποβάλλει το έντυπο Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020.

Προχώρησαν σε αναδρομική διακοπή εργασιών αφού είχαν λάβει την κρατική ενίσχυση.

Τέλος να σημειωθεί ότι τα σημειώματα από την ΑΑΔΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση λογιστών και επιχειρηματιών οι οποίοι ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών επανεξέταση του θέματος, δεδομένου των πολλών λεπτομερειών και ιδιαιτεροτήτων κάθε απόφασης σχετικά με τους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">