Ξεκίνησαν να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς επιβλήθηκε πλαφόν και στο αλεύρι!
Στην επιβολή πλαφόν σε αλεύρι προχώρησαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια ελέγχου της έλλειψης από την αγορά. Να θυμίσουμε εδώ ότι ήδη έχει επιβληθεί πλαφόν στο ηλιέλαιο.
Το πλαφόν αφορά στις πωλήσεις αλεύρων και ηλιέλαιου στη λιανική είναι γεγονός σε μεγάλες αλυσίδες ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επιβληθεί από τα καταστήματα χονδρικής.
Μέσα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων, οι καταναλωτές διαπιστώνουν πως είτε γνωστές ετικέτες προϊόντων στις συγκεκριμένες κατηγορίες είτε έχουν αποσυρθεί, είτε δεν επιτρέπεται η αγορά περισσότερης ποσότητας.
Ειδικότερα, για αγορές από το ηλεκτρονικό κατάστημα μεγάλου σούπερ μάρκετ είτε αυτές γίνονται μέσω του eMarket, είτε μέσω του efood, υπάρχει πλαφόν μέχρι τέσσερις συσκευασίες για τους δημοφιλείς κωδικούς (αλεύρι για όλες τις χρήσεις) σε συγκεκριμένες μάρκες επώνυμων προϊόντων, καθώς και ιδιωτικής ετικέτας. Πλαφόν επιβάλλεται (εμφανίζεται δηλαδή η ένδειξη «μέγιστη διαθέσιμη ποσότητα») και στις συσκευασίες των προσφορών (π.χ. 2 +1) πάλι για τους δημοφιλείς τύπους αλευριού, μέχρι δύο πολυσυσκευασίες ανά παραγγελία.
Η τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευθεί στα 3,62 ευρώ το λίτρο, ενώ το αλεύρι έχει φτάσει στη λιανική το 1,5 ευρώ, από 1,28 ευρώ το κιλό στις αρχές Μαρτίου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε χθεσινές δηλώσεις του στον ANT1 είπε ότι «τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ενώ προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω; Να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;».
Σε αυτές τις συνθήκες, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να επαναφέρει το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των αποθεμάτων σε μεταποιητικές και εμπορικές (χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές) επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα είδη διατροφής τα οποία επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υπάρχει έλεγχος σε ποσότητες και τιμές προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίων ανατιμήσεων.
Αντίστοιχες ελλείψεις έχουν αρχίσει να παρατηρούνται σε αλλά και βασικά είδη διατροφής όπως το αλάτι και τα ζυμαρικά.
Δεν είναι ότι είναι ακριβά: Δεν υπάρχουν στην αγορά της χονδρικής και είναι θέμα ημερών η αγορά της λιανικής να παρουσιάσει αντίστοιχες ελλείψεις.
Η αντι-κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στην Δύση σε όλα τα είδη διατροφής έχουν διαλύσει την διατροφική αλυσίδα. Και όλα αυτά «για τα μάτια του Ζελένσκι»!
Σιτάρι μαλακό δεν υπάρχει πια και όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτό. Καλαμπόκι δεν υπάρχει πλέον.
Η βενζίνη που στην Ρωσία πωλείται 0,4 ευρώ το λίτρο στην Ελλάδα πωλείται σε πενταπλάσια τιμή!
H τιμή των ζωοτροφών που για την ώρα έχει διπλασιαστεί, θα τινάξει μέχρι και 100% επάνω την τιμή του κρέατος η οποία ήδη έχει σηκωθεί σε ποσοστό 26%. Σε ένα μήνα δεν θα υπάρχουν ζωοτροφές!
Αλλά μην έχουμε παράπονο: Στείλαμε όπλα στον Ζελένσκι για να σκοτώνει Ρώσους.