«Φαρμάκι» είναι οι τιμές στις σοκολάτες και στα παράγωγά τους, καθώς σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, έχουν αυξηθεί κατά 100%.
Πιο αναλυτικά, η «κακή» φετινή χρονιά για τις χώρες-παραγωγούς σοκολάτας και κακάο, πυροδότησε ένα «ντόμινο» αντιδράσεων, ανεβάζοντας την τιμή της χονδρικής από 6 ευρώ το κιλό, σε 11-12 ευρώ το κιλό, με ανοδικές τάσεις.
Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν το κόστος, οι ζαχαροπλάστες σκέφτονται ακόμη και να τροποποιήσουν τις συνταγές τους.
«Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές»
Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, Μάριος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε ιστοσελίδα, σημείωσε: «Βλέπουμε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, που δε θα είναι εύκολες, για να συγκρατήσουμε τις τιμές».
«Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η αύξηση ήταν 60% και όσοι ζαχαροπλάστες είχαν τη χρηματική και τη χωροαποθηκευτική δυνατότητα, πήραν απόθεμα τόνων σοκολάτας, όμως σήμερα από αρκετούς έχουν τελειώσει.
Κι αν ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη στις βιτρίνες την αύξηση της τελικής τιμής, αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε όλοι να ισορροπήσουμε το κόστος. Είναι πάρα πολλά τα γλυκά που επηρεάζονται και το χειρότερο θα είναι να μη μπορεί κάποιος να επιβιώσει λόγω της μη έλευσης καταναλωτών», ανέφερε.
«Τον Νοέμβριο η αύξηση στη σοκολάτα θα φτάσει στο 110-120% σε σχέση με το 2023»
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αύξηση οφείλεται και στο ότι το βούτυρο κακάο μπήκε στο χρηματιστηριακό δίκτυ.
«Αυτό αύξησε την τιμή μαζί με τα προβλήματα παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του στο χρηματιστήριο είναι πτωτικές, αλλά οι τιμές της έτοιμης και παραχθείσας σοκολάτας, ακριβές. Σε σχέση με το 2023, η τιμή της σοκολάτας έχει ξεπεράσει το 100% και τον Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στο 110-120%», υπογραμμίζει.
«Απλησίαστα» τα γλυκά των Χριστουγέννων
«Η σοκολάτα είναι το best seller των ζαχαροπλαστείων, το πρώτο που σκέφτεται κάποιος που πηγαίνει να αγοράσει ένα γλυκό. Με τα νέα δεδομένα, θα γίνει απλησίαστη και αν και έχει απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους, αναμένεται να ανέβουν οι τιμές», τονίζει στο ίδιο τοπικό μέσο ο ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Αλτίνογλου.
«Μία λύση που σκεφτόμαστε είναι να αλλάξουν οι συνταγές με σοκολάτα, ή να υπάρχει μια μείξη όπου γίνεται με βούτυρο κακάο, όμως για να μην πέσει η ποιότητα θα πρέπει να αυξηθεί πολύ η τιμή.
Αν συνεχιστεί η αύξηση, τα κεράσματα που σήμερα πωλούνται 17 ευρώ το κιλό, θα φτάσουν από 23 έως 25 ευρώ το κιλό. Τα Χριστούγεννα θα είναι εμφανής η διαφορά στις βιτρίνες αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και οι λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν με άλλο γλυκό, θα απογοητευτούν».
Παράλληλα, οι ζαχαροπλάστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι και με το δυσβάσταχτο πλέον κόστος των ενοικίων και του ηλεκτρικού ρεύματος που σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια στις πρώτες ύλες, απειλεί ακόμη και με λουκέτα, τις μικρές επιχειρήσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.