Η φέτα, το παραδοσιακό ελληνικό τυρί, είναι ένα από τα «θύματα» των πλημμυρών της Θεσσαλίας, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στον πρωτογενή τομέα.
Την ώρα που οι άνθρωποι στη Θεσσαλία ακόμα παλεύουν με τις λάσπες, ρεπορτάζ των Financial Times αποτυπώνει και αναδεικνύει την ανησυχία των παραγωγών φέτας στη χώρα αλλά και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που αναμένονται στην οικονομία.
Με τίτλο οι «Έλληνες παραγωγοί φέτας υποφέρουν από τις ιστορικές πλημμύρες» οι Financial Times σημειώνουν ότι στη Θεσσαλία παράγεται περίπου το 40% των μαλακών τυριών από αιγοπρόβειο γάλα.
Οι κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή υπολογίζεται ότι έχασαν 80.000 κατσίκες και πρόβατα. Την ίδια στιγμή εκείνα το ζώα που επιβίωσαν είναι δύσκολο να συντηρηθούν δεδομένο ότι τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα και οι ζωοτροφές πανάκριβες.
Οι πλημμύρες και οι χείμαρροι που χτύπησαν με σφοδρότητα τον κάμπο δεν επηρέασαν μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά και γενικότερα τη βιομηχανία της περιοχής.
«Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους», δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος.
Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της καταιγίδας στην οικονομία. «Όλοι μιλούν για το κόστος των πλημμυρών … σε λίγους μήνες, θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις [που θα οδηγήσουν] κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις σε κατάρρευση», δήλωσε ο Γιάννης Καραστέργιος, σύμβουλος γεωργίας στην περιοχή.
Εκτός από το χαμένο ζωικό κεφάλαιο, είπε ότι πολλές αποθήκες δεν μπόρεσαν να επισκευαστούν, με τους αγρότες να χάνουν τόνους ζωοτροφών. «Χρόνια σκληρής δουλειάς καταστράφηκαν μέσα σε δύο ημέρες», δήλωσε ο Γ. Καραστέργιος. «Δεν είναι εύκολο να στήσεις ξανά αποθήκες και να φτιάξεις ένα κοπάδι από το μηδέν» λέει.
Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής. «Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σύντομα ένα δίλημμα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος- θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα τους», δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι οι παραγωγοί φέτας θα προτιμήσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους.
«Οι ελλείψεις θα είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα» παρατήρησε ο ίδιος. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο φέτας στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Γαλακτοβιομηχανία, η οποία εδρεύει στα Τρίκαλα στη βορειοδυτική Θεσσαλία. Χρειάστηκε να κλείσει για δύο εβδομάδες, καθώς το νερό και η λάσπη κάλυψαν τα μηχανήματα, με τις ζημιές να αποτιμώνται σε 25 εκατ. ευρώ.
Το εργοστάσιο έχει έκτοτε επαναλειτουργήσει. Ο Στέλιος Σαράντης, εμπορικός διευθυντής παραδέχθηκε ότι μεγάλες επιχειρήσεις όπως η δική του θα πρέπει να αναλάβουν μέρος των ζημιών. «Κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε τους κτηνοτρόφους», είπε. «Αυτή τη φορά, το ποσό που θα δώσουμε θα είναι μεγαλύτερο, δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι ήδη οι τιμές της φέτας έχουν εκτοξευθεί κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πτώση της τοπικής ζήτησης κατά 10%, εξαιτίας της ακρίβειας.
Για τον Στ. Σαράντη, αυτή η μείωση θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τις ελλείψεις. «Θα υπάρχει λιγότερη φέτα, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ελλείψεις».
Ένας άλλος παραγωγός φέτας, ο Νικόλαος Μπίτζιος, δήλωσε ότι οι τιμές του τυριού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο αν αυξηθεί το κόστος των ζωοτροφών. «Είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί, καθώς οι καλλιέργειες και τα εργοστάσια με ζωοτροφές έχουν πλημμυρίσει», είπε.
Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν που φαίνεται να μην περιμένουν και πολλά από τις υποσχέσεις για βοήθεια που έχουν ακούσει και να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.
Όπως σημειώνει η Ελλάδα διέθεσε 200 εκατ. ευρώ στην περιφέρεια για ανασυγκρότηση και αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όταν χτυπήθηκε από τον Ιανό το 2020.
«Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει- ποιος φταίει για αυτή την καταστροφή και τι συνέβη με τα κονδύλια που δόθηκαν πριν από μερικά χρόνια και υποτίθεται ότι θα μας προστάτευαν από μελλοντικές καταιγίδες;» διερωτάται ο Βασίλης Πατσιαλής, παραγωγός σιταριού και βαμβακιού στην π Καρδίτσα.
Αυτό το αίσθημα ότι οι πολίτες «νιώθουν αβοήθητοι» κυριαρχεί σε όλη την περιοχή σχολιάζουν οι Financial Times.