Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη φορολογική δήλωση 2023. Όλα τα «μυστικά» για τις αποδείξεις και τις δαπάνες που μπορούν να οδηγήσουν σε έξτρα έκπτωση φόρου. Μάλιστα, υπάρχουν και αποδείξεις που μετρούν διπλά για τη φορολογική δήλωση 2023.
Σε κάθε περίπτωση, με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα πρέπει να καλυφθεί 30% του εισοδήματος.
Διαφορετικά; Η εφορία θα σας ζητήσεις να πληρώσετε πρόσθετο φόρο ίσο με το 22% της διαφοράς που δεν έχει καλυφθεί. Όλα αυτά θα πρέπει να τα ξέρετε μέχρι να φτάσει η ώρα που θα ανοίξει το taxisnet για να υποβάλλεται τη φορολογική δήλωση στην ΑΔΑΕ.
Το Taxisnet ανοίγει -παραδοσιακά- τον Μάρτιο.
Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) . Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.
Οι δαπάνες για έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν:
Πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές υπηρεσίες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα – χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal.
Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» διπλά για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες.
Πώς θα εφαρμοστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που αποκτηθούν φέτος και θα φορολογηθούν το 2023; Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται 1,5 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα από τον δημόσιο τομέα και συντάξεις.
Τα εφετινά εισοδήματα των φορολογουμένων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και εφόσον υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης.
Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται 1,2 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη καταργηθεί. Συγκεκριμένα, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δεν γίνεται καμία παρακράτηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα ή μερίσματα θα διαπιστώσουν και το 2023 με την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης ότι δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα.
Στην τρίτη ταχύτητα είναι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι όμως, τα δύο προηγούμενα χρόνια, πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων και δεν θα γλιτώσουν από την εισφορά.
Ποια εισοδήματα του 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης:
Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ιδιωτικού τομέα (αμοιβές ΔΣ, εισόδημα από μπλοκάκι)
Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτλ)
Εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, ενοίκια, κλπ)
Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου
Ποια εισοδήματα επιβαρύνονται:
Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες δημοσίου τομέα
Συντάξεις, ασφάλισμα
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.