ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Με λένε Στέφανο»! Ξανασυστήνεται μετά από ένα χρόνο!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

«Φωτιά» οι ανατιμήσεις στα φρούτα εποχής – «Καπέλο» 188,3% στα κεράσια

Οι καταναλωτές αγοράζουν σε υπερδιπλάσια τιμή τα φρούτα εποχής

«Φωτιά» οι ανατιμήσεις στα φρούτα εποχής – «Καπέλο» 188,3% στα κεράσια

Στο 190% έχει φτάσει η διαφορά μεταξύ χονδρική και λιανικής τιμής στα φρούτα εποχής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, σε ετήσια βάση οι ανατιμήσεις στα φρούτα έτρεξαν με 1,7% και σε μηνιαία αποκλιμακώθηκαν κατά 3,5%.

Η πορεία ωστόσο των τιμών εξαρτάται από την παραγωγή σε άμεση συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο δεν δικαιολογούνται οι τεράστιες αποκλίσεις από το χωράφι στο ράφι με τους παραγωγούς να καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια τόσο σε βάρους τους, όσο και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, οι καταναλωτές αγοράζουν σε υπερδιπλάσια τιμή τα φρούτα εποχής.

Για παράδειγμα τα κεράσια, ενώ στη χονδρική πωλούνται κατά 33,3% φθηνότερα από πέρυσια, δηλαδή στα 3 ευρώ από 4, την ώρα που στα σούπερ μάρκετ ακολουθεί αντιδτρόφως ανάλογη πορεία με την τιμής τους να φτάνει στα 5,65 ευρώ το κιλό, δηλαδή αύξηση 188,3%. Αντίστοιχη εικόνα και στα καρπούζια, τα οποία ενώ στη χονδρική πωλούνται φθηνότερα από πέρυσι κατά 5 λεπτά, στη λιανική ο καταναλωτής τα πληρώνει ακριβότερα κατά 68,8%.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα τιμών, η διαφορά χονδρικής – λιανικής, για τα πρώιμα βερίκοκα είναι στο 126,7%, στα λευκόσαρκα ροδάκινα, η απόκλιση των τιμών φτάνει στο 59,4% και στα νεκταρίνια στο 31,2%.

Πεπόνια και ροδάκινα ενώ διατήρησαν σταθερή την τιμή χονδρικής από πέρυσι φέτος, στον καταναλωτή φτάνουν με «καπέλο» 58% και 60%, αντίστοιχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.