
Οι τιμοκατάλογοι που έχουν στείλει από τις αρχές του έτους στα σούπερ μάρκετ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, παραγωγή και εμπορία του καφέ περιλαμβάνουν αυξήσεις από 10% έως 30% στην τιμή του.
Η διεθνής τιμή της ποικιλίας Arabica έχει αυξηθεί κατά 111,5% ενώ μόνο από τις αρχές του έτους, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η αύξηση είναι 25%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και για την τιμή της ποικιλίας Robusta, καθώς μέσα σε έναν χρόνο έχει αυξηθεί κατά 81,45% ενώ από τις αρχές του έτους η αύξηση είναι της τάξης του 11%.
Την κατάσταση για εταιρείες και καταναλωτές δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συνέχιση της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ.
Για την ώρα πάντως η συνολική ζήτηση δεν έχει επηρεασθεί, αλλά διαφαίνεται μετατόπιση της κατανάλωσης από το κανάλι εστίασης στην οικιακή κατανάλωση.
Ο συνολικός τζίρος της αγοράς καφέ στην Ελλάδα εκτιμάται περίπου στα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν την εντός σπιτιού κατανάλωση και τα 3,5 δισ. ευρώ την εκτός σπιτιού, με όγκο κατανάλωσης πέριξ των 40.000 τόνων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.