Οι Έλληνες καταναλωτές «γονατίζουν», καθώς η ακρίβεια συνεχίζει «σαρώνει», με τις τιμές των τροφίμων να «εκτινάσσονται» στα ύψη και πολλά εξ αυτών να μετατρέπονται πλέον σε είδος πολυτελείας.
Μάλιστα, το τραπέζι του ελληνικού νοικοκυριού είναι ακριβότερο κατά τουλάχιστον 11,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σχέση με την προπερυσινή ξεπερνά το 20%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή στη δημοσιότητα για τον πληθωρισμό Ιουλίου υπάρχουν προϊόντα που τον Ιούλιο 2023 ήταν σχεδόν 20% ακριβότερα σε σχέση με τον Ιούλιο 2022.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
Στη λίστα της Eurostat που εξετάζει τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή σε 25 βασικές κατηγορίες διατροφής, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό ανατιμήσεων σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ σε συνολικά 11 προϊόντα μεταξύ, των οποίων το κρέας, τα φρούτα, το βούτυρο και τα αυγά.
Αναλυτικότερα, η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα εξελίσσεται σε ακριβό «σπορ», δεδομένου ότι στο σύνολο της κατηγορίας οι αυξήσεις στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στο 11,3% όταν στην ΕΕ κυμάνθηκε στο 9,6%.
Το εγχώριο μοσχάρι έχει ήδη ανατιμηθεί μέσα σε τρία χρόνια κατά 6 ευρώ το κιλό, με την τιμή του να κυμαίνεται τον Μάιο 2020 έως τα 9 ευρώ και αυτές τις ημέρες να ξεπερνά και τα 15 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα και η τιμή του χοιρινού είναι «χρυσάφι», καθώς στην Ελλάδα τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση κατά 14,8% έναντι 11,1% στην ΕΕ.
Σημαντική παράμετρος που πρέπει να προσμετρηθεί σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τελικές τιμές καταναλωτή στο κρέας είναι η υψηλή εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές, καθώς, με βάση εκτιμήσεις, περί το 85% του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται και το ποσοστό εισαγωγών στο χοιρινό.
Ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι και οι αυξήσεις στις τιμές στο κατσίκι και στο αρνί είναι κατά τι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε., με το ποσοστό ετήσιας αύξησης τον Ιούνιο να διαμορφώνεται στο 7,8% εγχωρίως σε σχέση με το ευρωπαϊκό 7,3%.
Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών οι εγχώριες τιμές σε γάλα και γιαούρτι διατηρούν μεν διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 12,8% και 10,3% αντίστοιχα, ωστόσο οι «επιδόσεις» αυτές κινούνται χαμηλότερα από την εικόνα που εμφανίζει ο μέσος όρος στην ΕΕ.
Αντίθετα στο τυρί και το βούτυρο οι αυξήσεις στην Ελλάδα κινούνται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2023 οι τιμές στο βούτυρο σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 7,7% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ στο τυρί η αύξηση στο εγχώριο ράφι ήταν 18,1% όταν στην ΕΕ κυμάνθηκε στο 17,6%.
Στα αυγά η αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 16,6% στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί από κοντά η ΕΕ με 16,5%.
Πολύ μεγάλη είναι η απόκλιση και στα φυτικά έλαια και λίπη, καθώς σε ετήσια βάση στη χώρα μας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,3%, ενώ στην ΕΕ μόλις 5,5%.
Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, οι ανατιμήσεις βάζουν «φωτιά» στην κατανάλωση, η οποία εγχωρίως υποχωρεί με ρυθμό 8%-10% με βάση εκτιμήσεις της αγοράς.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.