
Παρά το γεγονός πως κάποιοι οικονομικοί δείκτες φέρεται να έχουν βελτιωθεί στη χώρα μας, η πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες ακόμα και στην κάλυψη των βασικών αναγκών.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική σταθερότητα, με την πλειονότητα των πολιτών να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην κάλυψη των βασικών αναγκών.
Το 60% των νοικοκυριών αναφέρει ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, με τα χρήματα να εξαντλούνται, κατά μέσο όρο, στις 19 ημέρες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει υπό καθεστώς οικονομικής επισφάλειας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 81,6% των νοικοκυριών δεν μπορεί να αποταμιεύσει, γεγονός που επιδεινώνει την οικονομική τους ανασφάλεια και δυσχεραίνει την αντιμετώπιση έκτακτων εξόδων. Πάνω από το 50% των ελληνικών νοικοκυριών αδυνατεί να καλύψει ένα έκτακτο έξοδο ύψους 500 ευρώ, ενώ το 11,7% ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αδυνατώντας να καλύψει ακόμα και βασικές ανάγκες, όπως η σίτιση και η στέγαση. Όπως μπορείτε να δείτε: https://fantomas.gr/i-chainoysa-pligi-tis-ellinikis-oikonomias/
Το ανησυχητικό για την κοινωνία είναι ότι η οικονομική πίεση είναι ιδιαίτερα έντονη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να υφίστανται τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 39,5% των νοικοκυριών δεν διαθέτει καμία επιπλέον οικονομική πηγή πέρα από τον μισθό.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπιχειρηματίες, καθώς το 53,3% των νοικοκυριών που εξαρτώνται από επιχειρηματικά έσοδα δηλώνει ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για όλο τον μήνα – ποσοστό που αυξήθηκε από 42,8% το 2023. Επιπλέον, το 47,8% αυτών των νοικοκυριών έχει ετήσιο εισόδημα έως 18.000€, γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.
Τέλος, για την εικόνα απέναντι στο κράτος θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται, αγγίζοντας το 28,9% των νοικοκυριών, ενώ το 16% των πολιτών φοβάται ότι μπορεί να χάσει την κατοικία του λόγω οικονομικών υποχρεώσεων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.