ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει pronews.gr: «Δεν αποδεχόμαστε τα προεκλογικά μέτρα Κ.Μητσοτάκη – Σταματήστε τα προγράμματα στήριξης»!

Δεν είναι κοστολογημένα τα μέτρα που υποσχέθηκε η ΝΔ - Επιμένει στην μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει pronews.gr: «Δεν αποδεχόμαστε τα προεκλογικά μέτρα Κ.Μητσοτάκη – Σταματήστε τα προγράμματα στήριξης»!

Λίγη ώρα μετά το άρθρο του pronews.gr το οποίο τονίζει ότι τα όσα υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων) πριν της εκλογές, δεν προκύπτουν από πουθενά, η ίδια η Κομισιόν έρχεται για να μας επιβεβαιώσει.

Συγκεκριμένα, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμπεριέλαβε τα επιπρόσθετα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2023-2026. 

To Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2023-2026 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σάββατο 29 Απριλίου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίσημο κείμενο: «Σημειώνεται ότι καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, δεν περιλαμβάνονται τυχόν που έχουν ανακοινωθεί, ενώ παραμένει ο στόχος του 0,7% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023».

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%, ενώ παράλληλα, σφίγγοντας το ζωνάρι, καλεί σε τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στη έκθεσή της, στο πλαίσιο της παρουσίασης του εαρινού εξαμήνου για την οικονομία, τονίζει ότι οι εν λόγω εξοικονομήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Όσον αφορά στην περίοδο μετά το 2024, ζητεί να ακολουθηθεί μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιγξης, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για την επίτευξη μιας συνετής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής θέσης.

Επιπρόσθετα τονίζει προς την Ελλάδα την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ακόμη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, ώστε να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή του πληθυσμού.

Ως βασική γραμμή προβλέπεται η διασφάλιση της καθοδικής πορείας του χρέους τα επόμενα χρόνια ή η παραμονή του σε συνετό επίπεδο ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να είναι χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ!

Η Ελλάδα λόγω του υψηλού χρέους δεν εντάσσεται στον γενικό κανόνα με αποτέλεσμα να υποχρεούται από φέτος στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ υπάρχει και η εκκρεμότητα σχετικά με την διαχείριση του υπερβάλλοντος «ταμειακού» χώρου.

Σημειώνεται ότι ήδη η Κομισιόν έχει εκδώσει εκθέσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και και για πλεονάσματα στο 2,3% του ΑΕΠ.

Το φθινόπωρο θα εξειδικευθούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα, ενώ θα υπάρξουν δεσμεύσεις και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία και συνδέονται ευθέως με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όμως το φθινόπωρο οι… εκλογές θα έχουν τελειώσει και θα είναι πλέον αργά για δημόσιες συζητήσεις. Επίσης θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πως οι «μεταρρυθμίσεις» είναι πάντα επώδυνες για αυτούς.

Το ότι συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης σημαίνει πως αν δεν γίνουν, θα σταματήσει και η χρηματοδότηση της χώρας.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ένα είδος μνημονίου που δεν θα ονομάζεται έτσι.

Πάντως, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας η Αθήνα εμφανίζεται να έχει προεξοφλήσει το μέγεθος της προσαρμογής αναθεωρώντας τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 στο 1,1% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης στον προϋπολογισμό για 0,7% του ΑΕΠ.

Για τα επόμενα έτη ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026, με τη λιτότητα το τελευταίο έτος να ξεπερνά σε ύψος τα 6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κάτι που επιβεβαιώνει επί της ουσίας και ο Guardian, ο οποίος στο άρθρο του για τις ελληνικές εκλογές υποστήριξε ότι η νίκη της ΝΔ είναι «θλιβερή είδηση ​​για όσους έχουν υποφέρει από χρόνια λιτότητας».

Έπειτα, το ρεπορτάζ αναφερόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ  κάνει λόγο για «ζοφερό φινάλε ενός πολιτικού κύκλου που ξεκίνησε το 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε την εντολή να αντισταθεί στα συντριπτικά μέτρα λιτότητας που ζητούσαν οι Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Στη συνέχεια, κάνει λόγο για την στροφή του Τσίπρα υπό ακραίες πολιτικές πιέσεις καθώς η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της αποχώρησης από το ευρώ.

«Έχοντας θεσπίσει σαρωτικά μέτρα λιτότητας μεταξύ 2015 και 2019, ο κ. Τσίπρας έκανε εκστρατεία αυτή τη φορά ζητώντας μεγαλύτερες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας και δημόσιες επενδύσεις» αναφέρει το ρεπορτάζ και σημειώνει ότι «ένα υψηλό ποσοστό αποχής και η κατακόρυφη πτώση των ψήφων στον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν απώλεια πίστης στο κύριο προοδευτικό κόμμα της Ελλάδας και στον αρχηγό του» σημειώνει και προσθέτει ότι το μέλλον του Τσίπρα είναι αβέβαιο μετά από αυτή την «ταπείνωση».

Έπειτα, το δημοσίευμα αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ των τραπεζών και των επενδυτών ενώ τονίζει παράλληλα ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι, συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες:

«Για χάρη των εκατομμυρίων νοικοκυριών που ζουν κοντά στην άκρη, τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης πρέπει να ανασυνταχθούν γρήγορα και να βρουν κοινό έδαφος. Οι φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη μπορεί να χαροποίησαν τράπεζες και επενδυτές και καθησύχασαν τα άνετα μεσαία στρώματα. Αλλά οι λιγότερο εύποροι συνεχίζουν να υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της τιμωρητικής και διαρκούς λιτότητας. Η ελληνική οικονομία παραμένει περίπου ένα πέμπτο μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από το 2008» αναφέρει ο Guardian και τονίζει:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα επίπεδα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη . Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η αποπληρωμή του χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές έχουν επιτευχθεί σε βάρος του γενικού βιοτικού επιπέδου. Ο κ. Μητσοτάκης θα παραδώσει περισσότερα από τα ίδια και οι αγορές θα τον επευφημήσουν γι’ αυτό. Μετά από μια θλιβερή νύχτα, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στη συζήτηση»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.