H καταστροφή στην Θεσσαλία δεν είναι «μία ακόμα φυσική καταστροφή» για την Ελλάδα: Σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομία η πρωτογενής παραγωγή που είχε ήδη καταβαραθρωθεί κατά 20% τα προηγούμενα χρόνια πλέον «φλερτάρει» με το ποσοστό του 40% ως αποτέλεσμα της καταστροφής, όχι απλώς της νυν παραγωγής, αλλά και της καταστροφής της ποιότητας του εδάφους και της παραγωγικής του ικανότητας τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια!
Σε λογιστικό επίπεδο οι έκτακτες δαπάνες των πλημμυρών στη Θεσσαλία, απορροφούν σχεδόν το σύνολο της υπέρβασης κατά 1,8 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου και βέβαια σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές, πάλι στην Θεσσαλία, την Θράκη, την Ρόδο, την Αττική και τα άλλα μέρη της Ελλάδας
Τους επόμενους μήνες, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά ότι τα έσοδα θα επηρεαστούν αρνητικά από τις αναγκαστικές αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων της Ρόδου, της Κέρκυρας, του Έβρου και της Θεσσαλίας
Ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 600 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, θα καλύψει με τη συνδρομή κοινοτικών πόρων ύψους 400 εκατ. ευρώ το πρώτο μέρος της βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας.
Το άθροισμα σε επιπλεόν δαπάνες είναι ήδη 1,7 δισ. ευρώ (οι κοινοτικοί πόροι αποτελούν ουδέτερες δαπάνες) από τα 1,8 δισ. ευρώ της υπέρβασης του οκταμήνου και στο τέλος του επιδοματικού market pass μέχρι το τέλος του χρόνου, με εξαίρεση τους κατοίκους της Θεσσαλίας.
Όλα αυτά, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν τελικά θα παραταθεί ο χαμηλός ΦΠΑ για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, σινεμά, σχολές χορού και γυμναστήρια.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε το μέτρο από τη Θεσσαλονίκη, αφού η εφαρμογή απαιτεί πρόσθετες δαπάνες ύψους 250 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκύψουν ως το τέλος του χρόνου. Η πρόβλεψη είναι πώς αυτό πολύ δύσκολα θα συμβεί.
Η συζήτηση για το «πρωτογενές πλεόνασμα» 0,7% του ΑΕΠ και την «αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την DBRS και τη διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s», η οποία και πάλι δεν έδωσε επενδυτική βαθμίδα πάντως, είναι «σταγόνες στην βροχή» για να μην πούμε σταγόνες στην πλημμύρα: Η ακρίβεια σε τρόφιμα και ενέργεια, «τινάζει στον αέρα» ότι έχει απομείνει στην οικονομία για να επιβιώσει το 60% των πολιτών που αποτελούν τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα.
Σήμερα, ένα Smart του 2002 των 700 κυβικών για να γεμίσει σε πρατήριο με τιμή ανά λίτρο 1,923 ευρώ χρειάζεται… 83 ευρώ!
Η τιμή του αργού πετρελαίου πλησιάζει μέρα με τη μέρα τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω κυρώσεων στην Ρωσία και των αντικυρώσεων του φιλορωσικού γκρουπ (όλες οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες πλην Δύσης και Νιγηρίας) και έχει φέρει τα αποθέματα των ΗΠΑ σε χαμηλό δεκαετιών.
Και ακόμα και ξεκίνησε η σεζόν για το φυσικό αέριο!
Με την απόσυρση του market pass και των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα, η πίεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αναμένεται να αυξηθεί απότομα.
Στην κεφαλαιαγορά ο Γενικός Δείκτης καταρρέει κατά 8,57% και κοντά στο 14% σε επίπεδο τραπεζών, λίγο, μάλιστα πριν την εγγραφή της Optima Bank στο ταμπλό και έως τώρα είναι ο χειρότερος μήνας του 2023.
Η αγορά «έκαψε» τα εκλογικά κέρδη και έκλεισε σε νέο χαμηλό 4μήνου και στα επίπεδα που είχε στις 24 Μαΐου, ήτοι τρεις ημέρες μετά τις πρώτες εκλογές που ήταν αυτές που αιφνιδίασαν θετικά τους επενδυτές, ύστερα από την εκτός προβλέψεων σε εύρος νίκη της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ξεπεράσει το 20%.
Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία που η χώρα απέκτησε επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια παραμονής στην κατηγορία junk, έστω από έναν «δευτερεύοντα» οίκο, την καναδική DBRS.
Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.200,04 μονάδες με οριακή πτώση 0,02%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από τα υψηλά των 1.205,42 μονάδων (+0,43%), έως τα χαμηλά των 1.182,89 μονάδων (-1,45%).
Τι δείχνουν όλα αυτά: Ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και έναν χειμώνα που μπορεί να φέρει ανατροπές και επιτάχυνση εξελίξεων που κανείς δεν προέβλεπε μετά τις εκλογές του Ιουνίου...
Και μια ψυχολογία που διαρκώς χειροτερεύει στην κοινωνία: Το μακελειό των 5 νεκρών της Λιβύης, έδειξε ότι ακόμα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τουλάχιστον υπό τη νυν ηγεσία τους «ρετάρουν» και αυτό το βλέπουν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης πλέον και ανησυχούν.
Θεωρούσαν ότι για τη νυν διακυβέρνηση ο χώρος των ΕΔ, λόγω απουσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι προνομιακός χώρος δράσης.
Η τραγική διαχείριση της αποστολής στην Λιβύη σε συνέχεια της ανατίναξης της αποθήκης της 111 ΠΜ στη Ν.Αγχίαλο και της πλημμύρας στο Στεφανοβίκειο, κατέδειξε ότι και οι ΕΔ θέλουν επειγόντως «μεταρρύθμιση» και νέα ηγεσία…
Και η αναμενόμενη εκλογή Κασσελάκη την Κυριακά θα πυκνώσει εξαιρετικά τον πολιτικό χρόνο για τον Κ.Μητσοτάκη…