Οι καλλιεργητές ντομάτας δηλώνουν πως: «Παράγουμε χωρίς να ξέρουμε αν θα βγάλουμε το κόστος παραγωγής που είναι στα ύψη»
Όπως επεσήμανε σε σχετικό του ρεπορτάζ το Mega το πρωί της Παρασκευής 9/8 η κλιματική αλλαγή, με τους άνυδρους χειμώνες και την ανεπάρκεια νερού, όπως και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαν τα δύο που έζησε η Θεσσαλία την άνοιξη, φαίνεται πως «καταπίνουν» την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
«Υπάρχει πρόβλημα όπως σε όλη τη Θεσσαλία, κυρίως στους νομούς Καρδίτσας αλλά και στην περιοχή της Κάρλας είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα.
Στα Φάρσαλα δεν είναι τόσο μεγάλο.
Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο αγρότης Σωκράτης Αλειφτήρας.
«Το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη, αντιστρόφως ανάλογες είναι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Αν εξαιρέσουμε την ντομάτα που έχει μια ικανοποιητική τιμή, το βαμβάκι είναι πάρα πολύ χαμηλά, το καλαμπόκι επίσης, το στάρι στα 23 λεπτά.
Παράγουμε χωρίς να ξέρουμε αν θα βγάλουμε το κόστος παραγωγής» σημείωσε σε δηλώσεις του.
Τα ίδια όμως προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι νεότεροι παραγωγοί οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους και να μπουν στον πρωτογενή τομέα.
«Είμαι τελειόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επέλεξα μετά από αυτό να επιστρέψω πίσω στον τόπο που μεγάλωσα γιατί μου άρεσε αυτό, προσπαθώ πάνε σε αυτό να επενδύω κάθε χρόνο» σημείωσε ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.
«Αξίζει, αλλά παίρνουμε πάρα πολύ μεγάλο ρίσκο.
Έχουμε ένα χωράφι που έχουμε κάνει 20.000 ευρώ έξοδα και δεν ξέρουμε τι έσοδα θα έχουμε.
Μιλάμε μόνο για ένα αγροτεμάχιο. Παρόλα αυτά, είμαστε αισιόδοξοι, προσπαθούμε» είπε κλείνοντας.