Μια λαγάνα που ζυγίζει γύρω στα 750 γραμμάρια αναμένεται φέτος να κυμανθεί από 4-4,5 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι που κόστιζε από 3,5-4 ευρώ, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας για το σαρακοστιανό τραπέζι.
Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο, το ταχίνι και το σουσάμι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, περίπου 20%, ενώ οι τιμές στις σαλάτες (ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα) έχουν αυξηθεί έως και 97%.
Επώνυμη ταραμοσαλάτα 450 γραμμαρίων που πέρυσι κόστιζε 1,74 ευρώ, φέτος εκτοξεύθηκε στα 3,44 ευρώ, με αύξηση 97%. Επώνυμη μελιτζανοσαλάτα 250 γραμμαρίων κόστιζε πέρυσι 2,18 ευρώ και φέτος πωλείται 2,65 ευρώ, με αύξηση 38%. Οι σαλάτες έχουν ακριβύνει φέτος γιατί η βάση τους είναι το ελαιόλαδο το οποίο έχει πάει στα ύψη.
Οι τιμές στο σαρακοστιανό τραπέζι θα διαμορφωθούν ως εξής:
Θαλασσινά
Καλαμάρια: 10 ευρώ
Χταπόδι: 17-21 ευρώ
Ανάμεικτα θαλασσινά: 9-11 ευρώ
Σουπιές: 10 -14 ευρώ
Σαρακοστιανά
Χαλβάς: 5,5 – 8 ευρώ
Ταραμοσαλάτα: 9 – 12 ευρώ
Μελιτζανοσαλάτα: 5,5 – 7 ευρώ
Ελιές: 4,5 – 6 ευρώ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τιμή της λαγάνας θα κυμανθεί από 3 έως 3,20 ευρώ.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έτρεξε τον Φεβρουάριο με 6,7% με το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα ψάρια και τα λαχανικά να σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ωστόσο μειώθηκε τον ίδιο μήνα στο 2,9% από 3,1% τον Ιανουάριο κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.