Κατάρρευση για δεύτερη συνεχή χρονιά των τουριστικών αφίξεων στα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού την Μύκονο και την Σαντορίνη με μειώσεις αφίξεων ακόμα και 40%, ενώ περίπου η ίδια εικόνα καταγράφεται και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα και την Χαλκιδική, μόνο που εδώ οι αφίξεις ξεκινούν από «μαύρα χάλια» εδώ και χρόνια.
Π.χ. στο 23% μείωση βρίσκεται η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος, ενώ μείωση κατά 33,7% στις θέσεις έχει και η Καλαμάτα από το αεροδρόμιο της οποίας «ζει» ο τουρισμός της Πελοποννήσου σε μεγάλο βαθμό.
Η Αθήνα έχει αύξηση αφίξεων, αλλά πρόκειται για «μπατιροτουρίστες» που δεν ξοδεύουν (βασικά δεν έχουν για να ξοδέψουν) και οι περισσότεροι στρέφονται στη λύση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, δηλαδή στα Airbnb.
Σε επίπεδο αφίξεων, καλύτερα είναι τα Επτάνησα που πέρσι είχαν «πατώσει» και η Κρήτη, αλλά και η Θεσσαλονίκη που συγκεντρώνουν τα πρώτα τα γνωστά «λεφούσια» των all inclusive εργατικών τάξεων Βρετανίας και Γερμανίας, με μηδενικές καταναλώσεις και η Θεσσαλονίκη τον απένταρο «βαλκανικό τουρισμό».
Πού έχουν πάει όλοι αυτοί που έφυγαν από τα ελληνικά θέρετρα; Στην Ισπανία και στην… Τουρκία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει βελτιώσει θεαματικά τις τουριστικές της υπηρεσίες και εφέτος θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. τουρίστες!
Το κακό είναι ότι ο τουρισμός είναι το κορυφαίο «άδηλος πόρος» για την Ελλάδα και γενικότερα ο κορυφαίος οικονομικός πόρος.
Η τουριστική έκρηξη που ακολούθησε τα Μνημόνια, εν πολλοίς λόγω του κατευθυνόμενου τουριστικού ρεύματος από τους δανειστές προκειμένου «να βγει κανένα σπασμένο», τελείωσε άδοξα το 2020 την πρώτη χρονιά του Covid και από τότε κάθε χρονιά γράφεται αρνητικό πρόσημο στο εισερχόμενο έσοδο.
Κι ενώ στην Ελλάδα, έχουμε… κηρύξει τον πόλεμο στην Ρωσία, στην γειτονική Τουρκία που πουλά όπλα αξίας εκατοντάδων εκατομμύριων στους Ουκρανούς για να σκοτώνουν τους Ρώσους, εφέτος θα αφιχθούν 9 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες!
Και τα δύσκολα είναι μπροστά: Οι κρατήσεις μέχρι το τέλος της σεζόν, τον ερχόμενο Οκτώβριο, μέχρι στιγμής, προκαλούν μόνο θλίψη.