Τουλάχιστον 100 συμβόλαια Ρώσων υπηκόων στην Ελλάδα, που αφορούν περιουσιακά τους στοιχεία (κυρίως ακίνητα) έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα από τους συμβολαιογράφους στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να κατασχεθούν!
Ο λόγος; Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες κατά της Ρωσίας εξαιτίας της επιχείρησης στην Ουκρανία η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η εντολή κατάσχεσής τους τους είναι για όσα από αυτά τα πρόσωπα που βρίσκονται στον διεθνή κατάλογο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πιθανότατα αφορούν το συντριπτικό ποσοστό αυτών.
«Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι και οι 100 συμβολαιογραφικές πράξεις εμπίπτουν στην κατηγορία δέσμευσης και σε πρόσωπα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις» εξηγεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Γεώργιος Ρούσκας.
Με έγγραφό της η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογράφων Συλλόγων Ελλάδας έχει δώσει εδώ και λίγες μέρες εντολή για «ξεσκόνισμα» όσων συμβολαίων έχουν συνταχθεί στην ελληνική επικράτεια και σχετίζονται με τις επιβληθείσες κυρώσεις από την ΕΕ και τον ΟΗΕ λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.
Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους συμβολαιογράφους της χώρας να ελέγξουν πριν την κατάρτιση συμβολαίου, αν κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη περιλαμβάνεται στους σχετικούς καταλόγους.
Αν τυχόν περιλαμβάνεται, θα πρέπει άμεσα ο συμβολαιογράφος να ενημερώσει την Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και ανάλογα δε με το είδος των επιβληθεισών σ΄ αυτό κυρώσεων και καθ΄ υπόδειξη της Αρχής, θα προβεί στην κατάρτιση ή μη του συμβολαίου.
Ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα σε όσους συμβολαιογράφους δεν συμμορφωθούν!
Στόχος και των δύο οδηγιών είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων προσώπων που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων από την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Όσοι συμβολαιογράφοι δε συμμορφωθούν με τις οδηγίες του υπουργείου Δικαιοσύνης κινδυνεύουν με χρηματικά πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και άλλες πειθαρχικές κυρώσεις.
«Στείλαμε το έγγραφο που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα ονόματα αυτών που απαγορεύονται να κάνουν συναλλαγές ή που έχουν ακίνητα που χρήζουν δέσμευσης.
Τα μέλη μας έχουν ανταποκριθεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουμε την πληροφορία. Θα τηρήσουμε τις νόμιμες υποχρεώσεις μας στο σύνολό τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες υπόκεινται σε πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο όπως προκύπτει και από τις γενικές διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Ο διεθνής κατάλογος που έχει συνταχθεί περιλαμβάνει 870 προς το παρόν ονόματα Ρώσων που διαθέτουν περιουσία (κινητή η ακίνητη), οι οποίοι δραστηριοποιούνται διεθνώς. Ο κατάλογος έχει διαβιβαστεί και βρίσκεται αρμοδίως στα χέρια του επικεφαλής της Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δράσεις (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος) και ανανεώνεται.